<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74867" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът поиска ...

Висшият съд в Сърбия отново одобри екстрадицията на Цветан Василев

03 Октомври 2020
0 3892

Първоинстанционният Висш съд в Белград одобри искането за екстрадиция в България на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, съобщи сръбското издание “Инсайдер“, цитирано от Свободна Европа. Магистратите са постановили, че са изпълнени всички законовите предпоставки за предаването на ексбанкера на властите в София.

Решението не е окончателно и в рамките на три дни от получването му може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Сърбия. Пред бТВ адвокатът на Василев твърди, че още не е получил решението, но вероятно това ще се случи скоро. Юристите на Василев ще обжавал решението на съда.

Висшият съд в Сърбия отново одобри екстрадицията на Цветан Василев

Съдът в Белград отговори на Гешев: по екстрадицията на Цветан Василев се работи

Това е третият път, в който първоинстанционният съд взема решение в полза на екстрацията, поискана от Софийската градска прокуратура. Досега процедурата винаги е била спирана на втора инстанция. Ако Апелативният съд също потвърди решението за екстрадиция, окончателното решение трябва да бъде взето от сръбското министерство на правосъдието.

Сръбската медия напомня, че през 2014 г. българският бизнесмен дари 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич, която е съпруга на тогавашния президент на Сърбия Томислав Николич. Сръбският политик отрече да има “лични контакти” с Василев.

Сърбия закриля Цветан Василев?

Две години по-рано пък, през 2012, Василев купи фабрика за стъкло в страната. Впоследствие тя е обявена в несъстоятелност, а срещу него е заведено наказателно дело за умишлен фалит.

След фалита на КТБ, в България Цветан Василеве е подсъдим задочно като ръководител на престъпна група. Според обвинението тя е отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв от бившата Корпоративна търговска банка. Процесът е известен като делото “КТБ“ и върви от повече от година на първа инстанция в Специализирания наказателен съд. Прокуратурата е повдигнала общо обвинения 146 престъпления, а пред спецсъда са изправени 18 души.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Видео: bTV Архив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции