<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш футболи...

Вицепрезидентът на Европарламента: Българското правителство разпространява фалшиви новини

04 Септември 2020
0 7504

Вицепрезидентът на Европейския парламент Катерина Барли заяви, че българското правителство разпространява фалшиви новини. Това стана по време на дебат на Комисията по граждански свободи (LIBE), на която тя е член.

Дебатът се проведе на 2 септември и бе посветен не конкретно на България, а на работата по новия механизъм за върховенството на закона, който трябва да обхване всички държави от ЕС и да замести Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнасяше само за правосъдието в България и Румъния. Барли е и т.нар. докладчик в сянка за него.

“Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим”, каза тя, цитирана от “Дневник”. “Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие.”

Емил Радев

Барли не уточни в изказването си какво има предвид. Но миналата седмица първо прокуратурата разпространи съобщение, в което твърдеше, че срещата е организирана по искане на главния прокурор Иван Гешев, а след това евродепутатът Емил Радев (който не е присъствал на събитието) коментира пред в. “24 часа”, че евродепутатите били осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България.

В аудиото горе може да си припомните кореспонденцията за изслушването в Европарламента за ситуацията в България от журналиста от “Биволъ” Димитър Стоянов за БНР.

Прокуратурата и ГЕРБ пускат заблуждаваща информация за изслушването в Европарламента

“Трябва да сме остри там, абсолютно решаващо е. Ако сега виждаме проблеми в България, виждаме проблеми и в Словения, има продължаващи проблеми в Румъния, преди сме виждали проблеми в Италия, Малта. Трябва наистина да внимаваме много да не се стигне до промяна, в която това поведение се приема за нормално.”

Снимка: AP

Катарина Барли е бивш депутат в Бундестага (2013-2019) и бивш генерален секретар на Германската социалдемократиечска партия. Барли е била федерален министър на правосъдието и защитата на потребители, както и министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежка в четвъртото правителство на Ангела Меркел. Преди това тя бе за половин година федерален министър на труда и социалните въпроси.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции