Владислав Горанов е против по-ниско ДДС, според него даже трябва да е 24%

20 Май 2020
0 1079

Министърът на финансите Владислав Горанов се обяви против внесените в парламента законопроекти, които предвиждат намаляване на данък добавена стойност (ДДС) за различни стоки и услуги. Това става ясно от становище на Горанов, внесено в Народното събрание и цитирано от Свободна Европа.

Припомняме, че миналата седмица управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесе предложение за временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорски и кетъринг услуги от 20 на 9 процента, както и постоянно намаляване на ДДС за книги и учебници на 9 на сто. Премиерът Бойко Борисов публично подкрепи тези мерки.

В сряда Комисията по бюджет и финанси разглежда този и още пет законопроекта по темата, които предлагат 9% ставка за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги, фитнесите и памперсите.

Борисов: Обмисля се намаляване на ДДС на 9% за книгите, заведенията и развлекателния сектор (видео)

Председателката на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) също вече изрази отрицателно становище.

В становището на Горанов е подчертано, че за „да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%“.

Още при лансиране на идеята преди седмица министър-председателят първо заяви, че финансовият министър е против, а в следваща своя изява коментира, че „който не е съгласен може да си ходи“.

„Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък“, коментира тогава премиерът.

Оттогава насам Владислав Горанов бе сдържан в коментарите си. А писмената позиция, изпратена до парламента, е неговата първа официална реакция по темата за по-нисък ДДС.

Според изчисленията на Министерството на финансите загубата за бюджета от идеите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. са около 11 млрд. лв., а тази година е предвидено да бъдат 10.64 млрд. лв., което значи, че свалянето на ставката би заличило 17% от постъпленията по това перо.

Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв, става ясно от становището.

По-ниският данък за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски – 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги – 19 млн. лв, става ясно още от становището.

Източник: Свободна Европа

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции