<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две маски: мо...

Влад Тенев се извини на потребителите на “Robinhood” пред Конгреса на САЩ

19 Февруари 2021
0 788

Главният изпълнителен директор на “Robinhood” Влад Тенев се извини на потребителите на онлайн платформата за инвестиции за решението да се наложат търговски ограничения върху акциите на “GameStop”, пише Клуб Z.

“Въпреки безпрецедентните условия на пазара през януари, в края на краищата това, което се случи, е неприемливо за нас. Извинявам се на нашите клиенти и, моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това никога повече няма да се случи”, заяви Тенев.

Американецът от български произход изтъкна, че “Robinhood” не е била принуждавана от големите хедж фондове да прекрати временно търговията на “горещите” акции.

“Ние не отговаряме пред хедж фондовете”, заяви Тенев.

Robinhood на българина Влад Тенев отива на съд заради самоубийството на 20-годишен клиент

Цената на акциите на “GameStop” падна с 1600 процента през януари, преди да скочи рязко. Въвлечени бяха огромни хедж фондове с къси позиции, форум в социалната мрежа “Reddit” и армия от инвеститори на дребно, стремящи се да се възползват от борсовата истерия, припомня Асошиейтед прес. 

Тенев отхвърля твърденията, че “Robinhood” е действала в интерес на големите си клиенти от Уолстрийт, когато на 28 януари блокира възможността потребителите ѝ да купуват акции на “GameStop” и още десетина компании. Ограниченията останаха в сила за няколко дни.

Забравете за аферата GameStop, инвеститорите в Reddit вече надуват цените на среброто

Платформата е обвинявана, че е променила правилата в движение в интерес на големите си клиенти, които щяха да загубят пари, ако акциите на “GameStop” бяха продължили да поскъпват.

“Robinhood” предлага безплатна търговия на малки инвеститори и печели, като насочва тези сделки към хедж фондове, включително “Citadel” – едно от дружествата, което е на загуба в сагата с акциите на “GameStop”. Затова сред изслушваните бе и изпълнителният директор на “Citadel” Кенет С. Грифин.

“Нямахме никаква роля в решението на “Robinhood” да ограничи търговията с акциите на “GameStop”” – изтъкна той. За първи път научих за търговските ограничения на ” Robinhood ” едва след като те бяха публично обявени.”

Според Тенев ограниченията са били наложени единствено, за да се спазят капиталовите изисквания, определени от регулаторните органи.

“Всякакви твърдения, че ” Robinhood” е действала в помощ на хедж фондовете или други групи със специални интереси, в ущърб на нашите клиенти са абсолютно неверни и влияят на пазарите. Нашите клиенти са наш главен приоритет”, обяви Тенев в предварителното си изявление.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции