Властите в Сингапур осъдиха по Zoom наркотрафикант на смърт

22 Май 2020
20 445

Мъж беше осъден на смърт в Сингапур за престъпления, свързани с наркотрафик. В страна, която има нулева толерантност към незаконните наркотици, това не е нищо ново. Изненадата обаче е, че присъдата беше издадена дистанционно по интернет, чрез услугата Zoom, пише Vice.com.

Пунитан Генасан, 37-годишен малайзиец, беше осъден на смърт чрез обесване, след като първоначално беше признат за виновен за трафик на хероин през 2011 г.

Адвокатът на Генасан, Питър Фернандо, каза пред Ройтерс, че клиентът му получи присъдата на съдията онлайн миналия петък. Той обмисля обжалване, въпреки че не е възразил присъдата да бъде издадена чрез видеообаждане.

BANGKOK,THAILAND-MARCH 27: View of Zoom Video Conference Application on the Phone on March 27, 2020.

Властите в Сингапур заявиха, че смъртната присъда е била издадена чрез Zoom, “за безопасността на всички участващи в производството.”

Градът-държава прекрати всички, освен най-неотложните съдебни дела, тъй като в началото на април влезе в битка с разпространението на Covid-19.

Правозащитните групи осъдиха издаването на такава присъда.

„Независимо дали чрез Zoom или лично, смъртна присъда винаги е жестока и нечовешка“, казва в изявление Чиара Санджорджио, съветник на Amnesty International. „Във време, когато глобалното внимание е фокусирано върху спасяването и опазването на живота в условията на пандемия, издаването на смъртното наказание е още по-отвратително.“

Сингапур е една от четирите страни, които все още екзекутират хора за престъпления, свързани с наркотиците, показват изследвания на Amnesty.

Източник: Vice.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции