<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65689" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На плажа при "...

Проверката на плаж “Алепу” отрече очевидното: Четириетажната бетонна сграда не е сграда (видео и снимки)

03 Юни 2020
0 12799

Във вторник експерти от ДНСК и Община Созопол извършиха проверка в района на плаж “Алепу”. Те трябваше да установят дали строежът по брегоукрепването се осъществява според издаденото строително разрешение.

Преди ден екоактивистите от “Бетономорие” разпространиха снимка на четириетажно бетонно чудовище, издигнало се над плажа и подадоха сигнал до институциите. Това предизвика спешната проверка.

""

След нея обаче се оказа, че четириетажната бетонна сграда, която се строи на “Алепу” не е сграда, а укрепително съоръжение. Това поне е установила районната дирекция на ДНСК в Бургас, според OFFNews.

“Нямаме отклонение от издадените строителни книжа”, каза пред журналисти инж. Милен Ненчев, началник на Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Югоизточен район – Бургас на мястото на градежа.

Той уточни, че строежът, който се вижда на място, има издадено разрешително за етапно строителство през 2018-а година.

Снимка: Черноморски фенер

“Първият етап от строежа представлява изградената стоманобетонова конструкция. Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Тази етапност е регламентирана в разрешението за строеж. Установяваме, че този етап е завършен. Вторият етап от разрешеното строителство предвижда изграждане на сграда в източна посока от изграденото подпорно съоръжение. До момента не са започнати дейности по неговото изграждане, т.е. освен подпорното съоръжение, не е налично като изпълнено строителство”, заяви още Ненчев.

По неговите думи, четирите нива, които се виждат на място, не са предвидени за сграда.

“Само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта – единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена – подземно”, посочи още началникът на РДНСК – Бургас.

Според него бетонът, който се вижда, е само с укрепителна цел.

“Стената, която се вижда, също е подпорна и нейното предназначение е само и единствено да подпира земните пластове зад нея. Тя служи и като подпорна стена на пречиствателната станция, която е изпълнена – тя е подземна и се пада зад това брегоукрепително съоръжение”, каза още инж. Милен Ненчев, цитиран от Агенция Фокус.

Припомняме, че в началото на януари 2019 г. общината беше спряла строежа за една седмица по настояване на началника на държавния строителен контрол. Тогава беше извършена проверка заради публикации в социалните мрежи, но не бяха открити нарушения.

На плажа при “Алепу”, който уж само “укрепваха”, изниква хотел (снимки)

По-рано представител на фирмата собственик на терена обясни, че се спазва строителното разрешение и към момента строителни дейности не се извършват. Оттам уточниха, че са поставили чадъри на плажната ивица, които ще се използват безплатно.

Междувременно вече е обявен протестен флашмоб за вторник вечер от 18:30 ч. Той е в подкрепа на българската природа и ще се състои пред сградата на Народното събрание в София.

Събитието е организирано от фондация “За да остане природа”.

Източници: Нова тв, OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции