<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пускат 20 000 оп...

Властта все пак удари по “Хиполенд”, глобява ги с близо 125 хил. лева

17 Ноември 2020
0 4196

Два месеца след несполучливия опит на МВР, НАП, митници и Държавната агенция по метрология да респектират веригата за детски играчки “Хиполенд” в “случайно координирана” акция, последвала публичната позиция на собственика на компанията Мариан Колев в подкрепа на антиправителствените протести, управляващите успяха да ударят по фирмата, пише “Капитал”.

Миналия четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба 124.5 хил. лв. на веригата за детски играчки “Хиполенд”. Тезата на регулатора е, че интернет кампании за промоция на продукти на Lego от началото на годината е довела до “нелоялна конкуренция”.

Шефът на “Хиполенд”: Полицията едва не ослепи 17-годишния ми син

Според КЗК от “Хиполенд” създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят в магазина, и по този начин “веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг”.

“Един “случаен” човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство.

Мариан Колев и служителите му бяха участници в антиправителствените протести от самото им начало. В публична позиция той разказа как служителите на МВР използват сълзотворен газ срещу сина му, без да има причина за това. Малко след тази позиция държавата вкара четири контролни институции във фирмата. След вълна от обществено възмущение МВР решиха да прекратят проверката, която според тях била образувана на случаен принцип.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област.

Ексклузивно: “Господарите” на репресивната проверка в “Хиполенд” (репортаж)

А ние от “Господарите” бяхме на първа линия при организираната доста странна проверка от цял куп държавни институции в “Хиполенд”. Нашият репортаж можете да си припомните по-горе.

Източник: “Капитал”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции