Вместо поздрав от Русия за 24 май – поредна провокация

24 Май 2020
27 4219

Нова изложба в Руския културно-информационен център в София представя славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия, пише Медиапул, цитирайки агенция “Фокус”.

Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици.

Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че “24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя”.

Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация”, коментира пред “Фокус” историкът и ректор на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Милко Палангурски. По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на “наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура.

“Това не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи”, коментира още Палангурски.

“Кирилицата – българската азбука, е една от официалните на ЕС благодарение на нас. Това Руският културно-информационен център не може да ни го отнеме. За да има приятелство между България и Русия подобно поведение трябва да бъде изоставено от руска страна”, коментира и историкът проф. Пламен Павлов.

Днес президентът Румен Радев поздрави за днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост учителите, децата, учените, духовниците, творците.

Помолен за изявление по повод изложбата в руския културен институт във връзка с ролята на светите братя, държавният глава напомни, че е направил своя коментар миналата година от трибуната на Икономическия форум в Петербург, като тогава е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия е дошло християнството и старобългарският църковнославянски език.

“Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руският академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса”, заяви президентът.

Източници: Медиапул, Dir.bg

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Соня Симеонова

    25 Май 2020

    Просто спрете да наричате азбуката ни кирилица. Наричайте я българица и всичко ще се изясни.

Реакции