<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Засега няма к...

Вместо 24 лв., държавата ще плаща 75% от осигурителния доход на работници от затворените бизнеси (видео)

17 Декември 2020
0 4317

“Една от последните известни социално-икономически мерки на правителството – тази компенсация с 24 лв. на ден на неработещите в затворените от правителството бизнеси заради противоепидемичните мерки, ще бъде променена. От 1 до 31 януари ще се изплащат не тази фиксирана сума, а 75% от осигурителния доход на работниците.”

Това съобщи на редовния брифинг за Covid-19 днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

С новия вариант на социално-икономическата мярка се предполага, че за много от нуждаещите се помощта реално ще бъде по-голяма от предлаганата до момента. По думите на Сачева промяната е била поискана от браншовите организации и властта се съобразила с тях.

Тя каза още, че досега нямало как да се направи такава организация, защото осигурителният доход се засичал почти месец, след като се подаде декларацията от работодателя. 24-те лв. на ден пък били възможно най-бързата и лесна мярка, която да подпомогне хората веднага след затварянето в края на ноември.

Иначе по мярката досега са кандидатствали 4019 лица и първите плащания към тях вече са направени, увери министърката. 

В сила остават и другите известни вече мерки като 60/40 и 80/20 (за някои сектори). Те ще действат до 31 март, а не до 31 януари. Дотогава поне има записани пари в бюджета за следващата година. Общо до момента били изплатени малко над 600 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места, обясни Сачева. 

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции