<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ започва...

ВМРО подкрепиха ГЕРБ за свикването на Велико народно събрание (видео и снимки)

25 Август 2020
0 905

Проектът на ГЕРБ за нова Конституция, който беше депозиран в деловодството на Народното събрание, ще търпи правно-техническа корекция. Това обяви председателят на ПГ на управляващата партия Даниела Дариткова, цитирана от bTV.

Това се случва след срещата им с коалиционните партньори от ВМРО, които подкрепиха идеята за свикване на Велико народно събрание.

ГЕРБ започват преговорите за нова Конституция днес

„Имаме екип, който изглажда някои правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати“, каза Дариткова.

Прието е предложението на ВМРО за преамбюла на проекта за нова Конституция, а именно – в него да се очертаят основните принципи, по които функционира държавата и да се гарантира нейното национално единство. Дариткова обясни, че до 2 септември ще продължат дискусиите.

„Към момента имаме принципно съгласие от ВМРО да вървим в посоката, която очертахме – да се търси подкрепа за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция“, допълни тя.

С коалиционните партньори е дискутирано как да се отговори на обществените очаквания.

„Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание, има много неща, които са свързани с идеологически виждания на ВМРО, които за нас са важни да намерят място в Конституцията. Постигнахме съгласие, че е недопустимо да отпадне преамбюла на Конституцията – единственото място, на което се говори за националното единство“, посочи Искрен Веселинов от ВМРО.

По думите му тази теза трябва да бъде допълнително засилена и в „Ролята на държавата“, където да бъде записано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност.

Веселинов подчерта, че допълнително ще обсъждат предложенията им за брака, задължителното образование до 16 г. и военната служба.

Видео: bTV

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции