Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Вода с олово трови българите в Сърбия
Вода с олово трови българите в Сърбия
Репортажи Вземи EMBED
Loading the video...
12-19-18
добавено
19752
прегледа

Скъпи приятели, в поредица от репортажи ви разказваме за оловно-цинковата мина в Босилеградско, която замърсява с тежки метали навлизащи в България води.

 

 

Дани Йорданов има доста въпроси по темата към министъра на околната среда и водите Нено Димов и успя да зададе част от тях пред Министерски съвет.

 

 

Министър Димов изглежда твърде спокоен, въпреки че в предишните ни репортажи специалисти бяха категорични за връзката между замърсяването и бума на онкологични заболявания в района. Дори само вероятността замърсената вода да причинява болести е достатъчна, за да се задействат и Българската и Сръбската държава, и да предпазят хората и от двете страни на границата.

 

 

Той предложи лична среща на Дани Йорданов в неговия кабинет, на която да покаже резултати от изследванията за качеството на водата у нас, които се правят практически всеки месец.   

 

 

Извън това, министър Димов спомена, че преди повече от месец е написал писмо до неговия колега в Сърбия, с което да изиска допълнителна информация за процедурите, които текат за оловно-цинковата мина.

 

 

На нас ни се струва, че кореспонденция с писма е крайно ненавременна и компромисна мярка, при положение, че дори Еврокомисарят по екологията Кармену Вела се ангажира със случая.

 

 

Ние продължаваме да следим как ще протече диалогът със Сърбия и какво ще предприеме нашето министерство.