<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Reddit нанесе но...

Водещи компании в САЩ продавали бебешки пюрета с арсен, олово, живак и кадмий

08 Февруари 2021
0 1806

Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета, в които има високи нива на арсен, олово, живак и кадмий, пише CNN, цитирайки разследване на комисия към американския Конгрес.

Според разследването производителите са знаели за високите нива на химикалите. Арсен, олово, живак и кадмий са в списъка на Световната здравна организация за 10-те химикала, опасни за детското здраве. И четирите химични елемента се срещат естествено в почвата ни, като има дадени региони по света, където концентрацията им е значително по-висока заради използването на пестициди и индустриалното замърсяване.

Американската администрация за храните и лекарствата няма минимални стойности за тежки метали за повечето бебешки храни. Агенцията е определила стандарт от 100 части на милиард за инорганичен арсен, но само за детските оризови храни, но дори това ниво е значително по-високо, отколкото трябва, смятат експерти. За сравнение – максималните нива за инорганичен арсен за бутилирана вода е 10 части на милиард.

Вътрешно тестване на храните, направено от компаниите „Гербер“, „Бийч-нът нютришън къмпъни“, „Нърчър Инк.“ и „Хаин селестиал инк.“, показва нива на тежките метали значително над допустимите стойности в сравнение с тези за бутилираната вода.

Съставките на бебешките храни за конкретни продукти съдържат до 91 пъти по-високи нива на инорганичен арсен, до 117 пъти по-високи нива на олово и до 69 пъти – на кадмий. За живакът стойностите са пет пъти над допустимото, в сравнение с бутилираната вода.

Въпреки тези стойности, компаниите одобрили бебешките храни за продажба. Комисията установява също, че няма значение дали храната е маркирана като органична или не – нивата на вредни химикали са едни и същи са всички разновидности.

Снимка: Unsplash/Hui Sang

От „Гербер“ казват, че „всичката ни храна отговаря на стандартите ни за качество и сигурност, които са едни от най-строгите в Съединените щати и света“.

Те допълват, че макар да не съществуват държавни стандарти за тези храни, компанията сама е изработила такива. От „Бийч-нът нютришън“ казват, че имат собствен установен стандарт за тестване на всички продукти, които влизат в изработката на храните им.

От „Хаин“ казват, че са разочаровани от разследването на комисията. „Те изследват стари данни, които не отговарят на настоящите ни практики“, казват те.

Други три компании за бебешки храни също са били част от разследването на комисията, но не са съдействали. Става въпрос за „Спраут органик фуудс“, „Уолмарт“ и „Кемпбъл сууп“.

„Отказът им да съдействат може би крие наличието на още по-високи нива на токсични тежки метали в бебешките им храни, дори по-високи от тези на конкурентите им“, пише в доклада.

Източник: CNN

Unsplash/Tanaphong Toochinda

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции