Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Водка "Атомик" с вода и ръж от Чернобил дестилираха учени
Водка "Атомик" с вода и ръж от Чернобил дестилираха учени
По света
08-08-19
добавено
1226
прегледа

Международен екип от учени е дестилирал водка с продукти изцяло от района на авариралата атомна електроцентрала в Чернобил. Те са засадили ръж във ферма в забранената зона, използвали са местна вода и са произвели спиртната напитка, която са нарекли "Атомик", съобщава BBC

 

ЧЕРНОБИЛ: ГРОБИЩЕ НА МЕЧТИ

 

Домашният алкохол, направен от ръж и вода от Чернобилската забранена зона, е първият потребителски продукт, който идва от този район след 1986 г.

 

 

 

 

„Това е единствената бутилка. Треперя, когато я държа в ръце", казва пред Би Би Си проф. Джим Смит от университета в Портсмут.  Освен него, в екипа са още неколцина изследователи, които работят в забранената зона и изучават как земята се възстановява след ядрения инцидент през 1986-а. 

 

 

 

 

Надеждите са, чрез продажбата на водката да се помогне да се възстановят общностите в Украйна, все още засегнати от икономическите последици от бедствието.

 

КАК ТОДОР ЖИВКОВ СКРИ ОТ НАС АВАРИЯТА В "ЧЕРНОБИЛ" (ВИДЕО)

 

„Нашата водка не е по-радиоактивна от всяка друга водка - посочва проф.Смит. - Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания. Помолихме нашите колеги от университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен анализ, да тестват алкохола, за да видим дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване – водката ни беше чиста“.

 

Смит, който работи в района на Чернобил от 90-те години на миналия век казва, че все още съществуват предразсъдъци към района, в който природата бавно, но постоянно се възстановява и не е заплаха за живота на хората. Той твърди, че все още има „горещи зони“ с радиоактивно замърсяване, но като цяло районът е безопасен.

 

Какъв е вкусът на водката?

 

"Това е по-скоро зърнен спирт, отколкото водка, така че има повече плодови нотки, но все пак можеш да усетиш и ръжта," споделя барман от Сохо, който е бил поканен да я опита. След това добавя, че би я използвал за класическо мартини, но също би я смесил и с шампанско.

 

С една единствена бутилка произведена досега, ще мине време, преди мартинита да започнат да се правят с "Атомик", но проф. Смит и екипът му се надяват да произведат 500 бутилки през тази година, които първоначално ще бъдат продавани на туристите, посещаващи забранената зона. 

 

 

Източник: BBC и  Сега