<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82036" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джо Байдън но...

Войници, огради, блокади: Джо Байдън полага клетва днес

20 Януари 2021
0 359

Встъпването в длъжност на новия американски президент винаги досега се е превръщало в празник на демокрацията за цялата страна. Този път празненствата ще са скромни – не само заради пандемията, но и заради опасения от евентуално повторение на грозните сцени от 6 януари, когато привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, пише Дойче веле.

Първата реч след клетвата

Джо Байдън ще положи клетва на стълбите на Капитолия във Вашингтон в 12 часа местно време (18 часа централноевропейско време).

С интерес се очаква след това неговата първа реч като президент, в която Байдън ще изложи вижданията си за започващия му днес мандат.

Друга особеност през тази година е, че досегашният президент Доналд Тръмп няма да участва в тържествената церемония. С това той прекъсва една дълголетна традиция. Обикновено денят на президентската клетва започва с църковна служба, а после следва пиене на чай, съвместно с досегашната президентска двойка. Тази среща също отпада през тази година. Тръмп напуска Вашингтон днес преди обяд.

Лейди Гага и Джей Ло ще пеят на церемонията по встъпване на длъжност на Джо Байдън (видео)

Извънредни мерки за сигурност

Мерките за сигурност през тази година са изключително строги. До 25 000 войници от Националната гвардия и от силите за сигурност охраняват церемонията във Вашингтон. Центърът на града е напълно блокиран, 13 спирки на метрото са затворени, а улиците са преградени с бетонни блокове и военни автомобили. Висока ограда препречва пътя на пешеходците към Капитолия. Засилени са проверките в другите големи американски градове, както и по летищата.

USA | Vor Amtseinführung des designierten US-Präsidenten Biden

От някои войнствено настроени привърженици на Тръмп произтича „значителен терористичен потенциал”, казва експертът по проблемите на тероризма Петер Нойман. Той смята, че този потенциал ще остане непроменен и през следващите няколко години и твърди, че американските федерални власти са зле подготвени за отговор на тази опасност. При проверката на военнослужещите, мобилизирани за днешната церемония, са били открити и 13 съмнителни лица, които са отстранени.

Звезди на шоу-бизнеса и известни имена

Макар масовите празненства през тази година да са ограничени, включително и поради пандемията, президентското парти под мотото „America United” (Обединена Америка) все пак няма да мине без големи имена и звезди на шоу-бизнеса. Лейди Гага ще изпее американския национален химн, а телевизионната гала, ръководена от актьора Том Ханкс ще отрази единството и многообразието на американската нация. Ще участват и звезди като Дженифър Лопес, Деми Ловато, Джон Бон Джоуви и Джъстин Тимбърлейк.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции