<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89086" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиена отмъкв...

Впечатляващи кадри разкриха за първи път как гигантските калмари ловуват плячката си (видео)

13 Май 2021
0 1612

Подводни кадри от морското дъно на Мексиканския залив в Карибско море разкриват за първи път как калмарите ловуват плячката си , пише DailyMail.

Кадрите са заснети през 2019 г., но едва сега морските биолози са публикували анализ на поведението на Architeuthis dux в дивата природа.

Впечатляващи кадри разкриха за първи път как гигантските калмари ловуват плячката си (видео)

Специална платформа с вградена камера засне неуловимото морско същество, атакуващо примамка в Мексиканския залив, близо 760 метра под водната повърхност. Примамката, наречена E-Jelly, е проектирана да привлича калмарите, като имитира биолуминесценцията, излъчвана от медуза в беда.

Впечатляващи кадри разкриха за първи път как гигантските калмари ловуват плячката си (видео)

Експертите преди това вярваха, че калмарът чака от засада плячката си, но видеото показва, че хищникът преследва E-Jelly, преди да я връхлети.

Учени поставиха 3D очила на сепия, за да разберат как възприема движещи се обекти (видео)

Гигантският калмар, официално известен като Architeuthis dux, е едно от най-неуловимите същества от мастилено-тъмните дълбочини. Той достига размери до 12 метра от перка до пипало, и има очи с големината на баскетболни топки.

Орел и гигантски октопод в невиждана схватка (видео)

Съществуването му вдъхновява легенди за митичното морско чудовище кракен от векове, но въпреки това знанията ни за големите дълбоководни главоноги, които са вдъхновили този мит, остават ограничени, пишат изследователите в нов доклад, публикуван в списание Deep Sea Research Part I: Oceanografic Research Papers.

Източник: DailyMail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции