<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов от "е...

Всеки девети с Cоvid-19 в болниците в България е починал

13 Октомври 2020
0 815

11.47% е смъртността от Covid-19 сред пациентите в болниците в България за първите шест месеца на пандемията. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването, цитирани от Свободна Европа.

За последното денонощие починалите са 23-ма, което е своеобразен антирекорд за страната ни.

От началото на пандемията през март до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с коронавирус, починали от тях са 613, показват официалните данни.

Най-много пациенти са преминали през “Пирогов” (324) и „Св. Анна“ в София (228), „Св. Марина“ във Варна (266) и „Св. Георги“ в Пловдив (273). Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници.

Снимка: БНР

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 процента в отделните лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с Covid-19. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи, този показател за шестте месеца надвишава 17%.

Няма пълна съотносимост на смъртността от Covid-19 в болниците за изминалия период с други държави, но аналогични данни има за Германия и Англия. Според проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ през юли, смъртността в 920 германски болници е била 22%.

Друг анализ на данните – този на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, показва, че броят на смъртните случаи на 100 хиляди души население за последните 14 дни у нас е 1,5. За сравнение, в Италия е 0,5, а в Германия – 0,2. В Чехия обаче е 3,6.

През изминалото денонощие в България починаха 23-ма души с коронавирус, стана ясно от данните в Единния информационен портал. Това е най-високият брой смъртни случаи за едно денонощие от началото на пандемията. Общият брой на починалите оттогава надхвърли 900 души. Увеличават се и новите потвърдени случаи в страната. Те са 587 при направени 4320 PCR-теста, което означава 13,5 процента от всички направени проби.

Преди дни държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че въпреки сериозното повишаване на броя на заразените, ако те останат по близо 500 на ден, здравната система в България може да издържи дълго. Според директора на “Пирогов” Асен Балтов резкият скок на COVID-19 в България се дължи на масовото отхвърляне на маските. В интервю за бТВ Балтов предложи да се въведе задължително носене на предпазни маски на закрито, включително и в офисните пространства.

Шефът на “Пирогов”: Маските на закрито трябва да станат задължителни (видео)

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции