<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Брънзалов...

Всеки десети в Израел вече е ваксиниран, Дания е начело в ЕС

02 Януари 2021
0 1867

Правителството на Израел успешно организира поставянето на ваксина срещу Covid-19 на повече от 1 милион души. Това поставя страната на първо място в света по брой на ваксинирани на глава от населението, пише Свободна Европа.

Порталът ourworldindata.org, който се поддържа от екип на Оксфордския университет, следи официалните данни за броя на поставените първи ваксини в страните по света. Повечето одобрени за употреба ваксини от различните държави изискват по две дози.

Д-р Брънзалов: Дори преболедувалите Covid-19 трябва да се ваксинират (видео)

Израел е на първо място с 11.55 ваксинирани на всеки 100 души от населението. На второ място е Бахрейн с 3.49 ваксинирани на всеки 100 души, следва Великобритания с 1.47, Съединените щати – 0.84, и Дания – 0.51.

Всеки десети в Израел вече е ваксиниран, Дания е начело в ЕС

В България са ваксинирани 4739 души и кампанията засега спря, защото се чака следваща доставка от ваксините на Pfizer и BioNTech. Официално населението в страната е почти 7 милиона души, което прави 0.0677 ваксинирани на всеки 100 души. Това нарежда България сред втората десетка страни в света. С подобни данни са Италия, Австрия, Аржентина и Кувейт. Два пъти повече ваксинирани спрямо населението има в Полша, а в Германия и Хърватия те са три пъти повече.

Израел започна поставянето на ваксини още на 19 декември. Средно на ден са ваксинирани по 150 хиляди души, като приоритет имат хората над 60 години, здравни работници и пациенти с хронични заболявания.

Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да се спасим (видео)

Израел успя да договори предварително доставки от Pfizer и BioNTech. Премиерът Бенямин Нетаняху прогнозира страната да излезе от пандемията още през февруари. Правителството му наложи трети локдаун. В края на март в Израел предстоят парламентарни избори.

В страните от Европейския съюз ваксинациите започнаха на 27 септември. Досега ЕС е одобрил само ваксината на Pfizer и BioNTech. Създаденият дефицит забави процеса на ваксиниране в европейските страни. Германската компания BioNTech обяви, че планира да открие нова производствена мощност, за да компенсира част от дефицита.

България също започна ваксинацията на 27 декември. В момента ваксинацията е спряна в очакване на нови доставки. Европейският съюз все още не е одобрил ваксините на AstraZeneca и Оксфордския университет, както и тази на американската компания Moderna.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции