Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Всеки жител на София може да се включи в делото за мръсния въздух
Всеки жител на София може да се включи в делото за мръсния въздух
07-12-18
добавено
730
прегледа

До 1 октомври всеки, който живее, работи, или учи в София, може да се включи в колективното дело срещу общината за мръсния въздух.

 

Това прие съдия Албена Ботева от Софийския градски съд, след като вчера даде ход на процеса, съобщи в. „Сега“.

 

Делото срещу общината беше заведено през пролетта на миналата година от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името "Група за чист въздух".

 

Според тях с бездействието си от 2015 г. насам общината е допринесла съществено за наднормени нива на фини прахови частици на територията на града, както и за достигане на критични стойности на превишаване на нормите в определените дни, с което е увредила колективния интерес на жителите на столицата.

 

С колективния иск се настоява съдът да установи дали от началото на 2015 г. до завеждането на делото през май 2017 г. Столичната община е бездействала по проблема и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците. От "Група за чист въздух" са създали и специален сайт за делото - chistvazduh.org.