<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106735" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция затяг...

Всеки четвърти българин живее в панелка

08 Ноември 2021
0 1478

Всеки четвърти българин живее в панелка. Това са близо 1,6 милиона нашенци, сочат статистическите данни. В градовете блоковете от този тип са над 14 800, в столицата те са 3024, в Пловдив са 1274, а във Варна – 1094.

Сервитьорка получи заплата от 1 цент след 6 седмици работа

Всеки четвърти българин живее в панелка

Панелното строителство у нас е обусловено от развитието на индустриализацията и миграцията на хората към градовете. Архитектурата е авангардна за времето си, а живеенето в панелки става норма за новия градски човек.

През 1958 г. е построена първата жилищна сграда у нас по тази технология. Това е експерименталният 4-етажен блок на ул. “Найчо Цанов” №66 в жк “Илинден” в София. Във Велико Търново най-старият блок се намира на ул. “Самуил”.

Панелките във Варна в центъра, в жк “Чайка” и “Левски” са изграждани през 60-те години на миналия век, а в “Младост” и “Възраждане” – около десетилетие по-късно. Повечето от панелните блокове спешно се нуждаят от саниране, алармират специалисти. Най-новите панелни жилищни блокове в морската столица са вдигнати през 1985-1986 г. в “Кайсиева градина” и около бившия завод “Електрон”.

Първите панелки в Бургас са построени в края на 60-те и началото на 70-те години едновременно в “Лазур” и “Славейков”. Следват ги комплексите “Изгрев” и “Зорница” и най-големият квартал в града – “Меден рудник”. Към момента проблемите на 50-годишните вече панелни сгради са свързани основно с пукнатини по страничните стени и ронене на по-тънките панели на терасите или течове от покривите.

Източник: Expert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции