<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тест преди по...

Все повече случаи на Covid-19 във Великобритания имат връзка с мачове от Евро 2020 (видео)

02 Юли 2021
0 172

Здравните власти в Шотландия обявиха нови 2000 случая на Covid-19 от последната седмица, свързани с хора, посещавали футболни мачове от Европейското първенство, предава bTV.

На фона на огромния процент ваксинирани хора в Обединеното кралство – 50% от населението е напълно ваксинирано, а близо 70% са получили първа доза, всяко съобщение за повишаване на заразените се превръща в новина. Ето защо с особен интерес беше посрещната статистиката, че 397 шотландци, които са били на мача на “Уембли”, между Шотландия и Англия на 18 юни, са с положителни тестове за коронавирус.

Отчита се тревожен ръст на заразените с Делта варианта по цял свят (видео)

Шотландската федерация имаше само 2600 билета за събитието заради рестрикциите за коронавируса, но се смята, че десетки хиляди фенове са пътували до британската столица, въпреки предупрежденията, че няма как да влязат на стадиона.

Запалянковците, известни като “тартановата армия”, се събираха на големи групи в центъра на Лондон. Според директора на шотландската здравна служба професор Дейвид Лейч, не е невъзможно да се твърди, че хората са се заразили с вируса, докато са гледали мач на стадиона или някъде другаде, както и колко хора са могли да се заразят впоследствие. Но фактът, че преобладаващият брой на случаите на мъже в активна възраст, които са били на стадиона или са пътували до английската столица навежда на мисълта, че има пряка връзка.

Тази статистика поражда много въпроси за това дали големите спортни събития и достъпът на публика на тях не е преждевременен. В момента в Лондон се провеждат и мачовете от тенис турнира Уимбълдън и пълните трибуни на кортовете също създават притеснения.

Обединеното кралство регистрира 26 068 нови случая на Covid-19 за последното денонощие. За справка, на 29 януари по време на най-сериозната криза на Острова, новозаразените са били повече от 29 хиляди.

Въпреки високият брой положителни тестове, смъртността продължава да бъде изключително ниска, като за последните 24 часа са починали едва 14 човека. Приемът в болници също е в рамките на нормалното, като за същият период са приети няколко пъти по-малко пациенти.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции