<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91390" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал межд...

Всички банки в България са блокирали сметките на Божков и Пеевски

12 Юни 2021
1 9259

Всички банки в България са блокирали сметките и картите на санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и фирмите им, пише Свободна Европа.

„Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки“, съобщи БНБ.

Излезе разширеният списък с фирми под контрола на Пеевски, Божков и другите санкционирани по закона “Магнитски”

„Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC [Службата за контрол на чуждестранните активи].“

Всички банки в България са блокирали сметките на Божков и Пеевски

САЩ наложиха на 2 юни санкции на хазартния бизнесмен Васил Божков, бившия депутат и издател Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков, който е зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Санкциите по американския закон „Магнитски“ предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

Служебният кабинет прави черен списък и къса връзките на държавата с Пеевски и Божков

По-късно българското правителство реши да състави черен списък с всички хора и фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Държавните ведомства и фирми няма да имат право да работят с тях.

В съобщението от петък вечерта се посочва, че БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България. БНБ е информирала за това Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС, се посочва в съобщението.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции