<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите н...

“Всичко зависи от вразумяването на ИТН”. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори

12 Август 2021
0 1527

През тази седмица окончателно стана ясно, че спечелилата предсрочните парламентарни избори на 11 юли партия на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) няма да състави самостоятелен кабинет. Това породи разрив между протестните партии, което увеличи шансовете за нови предсрочни избори, пишат Полина Паунова и Борис Митов за Свободна Европа.

Депутатите на ИТН напуснаха пленарна зала и спънаха оттеглянето на кандидатурата на Николов за премиер (видео)

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Снимка: Булфото

От медията събраха мненията на няколко политолози за създалата се ситуация. Зададени са им следните четири въпроса:

  • Сигурни ли са третите парламентарни избори или все още има шанс за съставяне на кабинет сега?
  • Какво влияние ще има президентският вот над парламентарния, ако се провеждат в един ден?
  • Как разчитате поведението на ИТН през последните седмици?
  • Каква ще бъде картината в следващия парламент след евентуални нови избори?

Евгений Дайнов, Първан Симеонов и Страхил Делийски не виждат големи шансове за съставяне на правителство в този парламент, но прогнозират различни ефекти от провеждането на избори 2 в 1.

В понеделник парламентарната група на “Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ) обяви, че няма да подкрепи предложеното от ИТН правителство с премиер Пламен Николов, а ден по-късно това сториха и от “Демократична България” (ДБ). На този фон БСП първо допусна вариант да предложи служебния кабинет на президента Румен Радев да стане редовен, ако получи третия проучвателен мандат, а след това поиска Трифонов да оттегли номинирания за вицепремиер Петър Илиев, за да получи подкрепата на социалистите.

Най-арогантните моменти от скандалното интервю на Петър Илиев (видео)

В крайна сметка лидерът на ИТН заяви в ефира на телевизията си “7/8” във вторник, че колегите му изобщо няма да предлагат за гласуване състава на прокето-кабинета им, а кандидат-премиерът Николов оттегли съгласието си да стане министър-председател. Наред с това Трифонов каза, че партията му ще подкрепи Радев на предстоящите през есента избори за държавен глава.

Слави Трифонов оттегли предложения кабинет, отиваме към нови избори (видео)

“Шансовете са 50 на 50”

Според Страхил Делийски от Софийския университет “Св. Климент Охридски” все още съществува възможност за съставяне на редовно правителство с някой от останалите два проучвателни мандата, които президентът ще трябва да връчи в рамките на настоящата процедура. Конституцията предвижда първият от тях да бъде за ГЕРБ, а следващият – за някоя от останалите формации по избор на Радев.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Страхил Делийски

Бившият премиер Бойко Борисов обяви преди ден, че партията му ще обяви проект за състав на кабинет, но няма да се опитва да търси подкрепа за него, а ще върне неизпълнен мандат на президента. Като причина той изтъкна нежеланието на останалите парламентарни сили да преговарят с ГЕРБ.

Брифинг на ГЕРБ: Ще предложим кабинет начело с Даниел Митов и веднага ще го върнем (видео)

Въпреки това Делийски смята, че “шансовете са 50 на 50” – редовно правителство все пак да бъде съставено или да се върви към трети поредни избори за тази година. Той обаче отчита, че ако ИТН не промени заявката си да не преговаря с никого оттук нататък, вторият вариант става по-реален.

“Все пак може да се очаква правителство по няколко причини – новите избори няма да променят ситуацията в парламента, но могат да доведат до радикализация, до укрепване на ГЕРБ. Може би президентът Радев не би държал на нови избори в този момент предвид наближаващите президентски избори. Третата причина да има правителство е, че България се намира в началото на перфектна буря – растяща инфлация, говори се за мигрантски натиск, пак ще почне истерията с COVID-19, нужна е актуализация на бюджета”, коментира колегата му Първан Симеонов, директор на “Галъп интернешънъл”.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Първан Симеонов, снимка: Булфото

Той е убеден, че кабинет трябва да бъде съставен още сега, но подчертава, че възможността това да се случи е по-скоро “процедурна и хипотетична”. По думите му “всички погледи в момента са обърнати към Радев”, а той едва ли би се съгласил да влезе “в ролята на архитект на някаква непопулярна и компромисна коалиция” точно преди президентския вот.

На подобна позиция е и Евгений Дайнов от Нов български университет, който отчита принципна възможност да бъдат избегнати още едни избори, но не и ако партията на Трифонов не промени досегашното си поведение.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Евгени Дайнов, снимка: Булфото

“Кабинет беше възможен още в първия мандат на принципа – коалиция от трима плюс подкрепа от БСП. За да се случи третият мандат, ще трябва точно този подход да бъде прилаган – нещо, което ИТН категорично отказва да стори. Вторият мандат изглежда невъзможен, макар че знае ли човек кому какво ще хрумне утре. Всичко зависи от вразумяването на ИТН, което обаче не изглежда възможно, тъй като те вече изработиха самооправдателна идеология за собствените си детинщини – били различни и не шушукали по ъглите”, казва политологът.

“2 в 1 е винаги рисковано”

Дайнов определя като непредвидим изхода от евентуалното провеждане на парламентарни и президентски избори в един ден. Тази възможност би станала най-вероятна, ако никой не успее да състави правителство в рамките на настоящата процедура.

“Гласуването 2 в 1 е винаги рисковано, тъй като гласуването за едното може да окаже съществено влияние и върху второто. Така стана с прословутия референдум на Слави – гласуваха много хора, тъй като това гласуване беше проведено заедно с избори. Без връзката с избори, щяха да гласуват малко хора. Ако този път ИТН направи така, че масата избиратели да остане с впечатление, че именно ИТН са “хората на Радев”, това може да им донесе сериозно количество нови гласове. Има риск онези, които изкарат кандидат против Радев на първи тур – ДБ и БСП, да речем, да загубят гласове, тъй като ИТН ще може да ги сочи с пръст преди първия тур, заглушавайки парламентарната им кампания със свои опорки”, казва той.

Делийски също смята, че изборите 2 в 1 биха повлияли на избирателната активност, но към днешна дата е трудно да се прогнозира в каква посока. По думите му “президентската кампания има потенциал да вдигне избирателната активност, но от друга страна разочарованието от политическите партии и тяхното поведение има потенциал да я свали”.

“Хубаво ще бъде да има избори 2 в 1, защото в момента политическата система е толкова закъсала и зле, че има нужда от по-голяма политическа мобилизация. Явно е, че има криза на доверие във всички партии, дори и в тези, които се нарекоха нови. В една такава тежка криза на доминиращите елити и класи – новото още не се е родило, старото умира, е добре от време на време да влизаме в такива ритуали на мобилизация, защото иначе може да стане голям проблем”, казва Делийски.

Първан Симеонов споделя мнението на колегите си, че този вариант би оказал влияние на активността, но изразява и опасение дали машинното гласуване ще може да обезпечи технически два вота в един ден.

“Чалга бонапартизъм

На въпроса как би определил поведението на ИТН той предпочита да очертае цялата политическа картина, оформила се след повторните парламентарни избори.

“В общи линии протестът се срути под тежестта на собствената си красива претенция. Това се случи една година по-късно. Просто се оказа, че лепилото “анти-ГЕРБ” не е достатъчно силна мотивация за българина. Ако българинът беше революционно настроен, той щеше да приеме всичко – и първият кабинет на Слави Трифонов [щеше да мине], и партиите на протеста нямаше да се карат, а щяха да бъдат увлечени от революционния патос”, казва Симеонов.

Той припомни, че някои политолози още миналата година са предупреждавали, че протестите в София не значат, че като цяло хората са “революционно настроени”.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори

“Българинът иска Борисов да си ходи, защото му е омръзнал, но не иска неизвестност и рестарт на държавата. В момента той би предпочел служебния кабинет, защото той дава и промяна, и сигурност. А Слави Трифонов дава промяна и не просто несигурност, а бих казал даже неизвестност. Когато икономиката ти е горе долу стабилна, няма как да си революционно настроен, защото има какво да губиш”, добавя политологът.

Страхил Делийски пък определя появата на ИТН на политическата сцена като “един своеобразен чалга бонапартизъм, който е изключително нормален в контекста на такъв тип органични кризи на политическото”.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Снимка: Булфото

“Деполитизация, недоверие в институциите и системата като цяло и т.н. Това е класическа органична криза, която ражда подобен тип бонапартистки, популистки проекти в отговор на потребността на широките граждански маси да почувстват своите управляващи близки. Естествено, че зад това могат да стоят някакви стари елити и консервативно-социални слоеве и класи, които искат да запазят параметрите на системата, която ги облагодетелства, това е възможно. Възможно е обаче и да не стоят. Всичко е възможно”, казва той.

Евгений Дайнов споделя, че месеци наред е вярвал, че съпартийците на Слави Трифонов имат добри намерения, но са “аджамии в политиката”, които се учат, както ги определя Татяна Дончева.

“Стигам обаче до извода, че са истерични нарциси, които нито се водят, нито се карат. При отсъствието на каквито и да е било партийни структури, които да налагат върху деятелите си институционална умереност, тези личностни изкривявания изцяло определят поведението на ИТН. Изводът – не очаквайте политолози да могат адекватно да анализират ИТН, питайте психолози.”

Какви са прогнозите

Никой от тримата не очаква драматични разлики в разпределението на силите в парламента след евентуални трети избори. Прогнозите им за резултатите на отделните формации обаче не са единодушни.

Според Дайнов бъдещата политическа картина ще зависи “изцяло от изборната кампания, ако иде реч за избори 2 в 1”. “Не очаквам позабравените “патриоти” да се намъкнат в парламента, но всичко друго е възможно”, лаконичен е той.

Делийски очаква да се откроят няколко тенденции при такъв развой – допълнително свиване на резултата на ГЕРБ, край на растежа на ИТН и продължаващ срив на БСП. По отношение на ДБ и ИБГНИ той е на мнение, че двете коалиции почти са достигнали “тавана си” от подкрепа.

“Огромният брой негласували и усещането за непредставеност ще се задълбочат. Наличните политически сили не могат да мобилизират повече от това”, добавя Делийски.

По думите на Симеонов обаче ГЕРБ теоретично може да се окаже отново на първо място, “Слави Трифонов да се срути, а “Демократична България” да не порасне толкова бързо, защото все пак е секторен играч”.

“ДБ се разширява, но колко да се разширява – това преимуществено е столично, младо, интелектуално явление, а колко столични, млади, интелектуални хора има в България? Не са много, повече са потенциалните фенове на Слави Трифонов, които сега ще спихнат, ще си търсят нов стопанин и най-вероятно няма да гласуват”, казва той.

Според Симеонов “в такива моменти, когато не се вижда надежда и алтернатива, обикновено расте радикализацията, тоест, някои радикали могат да се окажат в парламента”. Колкото до БСП, той също е на мнение, че сривът на подкрепата за социалистите ще продължи.

&#8220;Всичко зависи от вразумяването на ИТН&#8221;. Ще има ли кабинет и кой печели от нови избори
Снимка: Булфото

“Казано накратко, от цялата тази работа печели ГЕРБ, печелят потенциални радикали и може би ще спечели ДБ, но нищо от това не ме кара да виждам изход от тази ситуация. По-добре да пробват да правят кабинет сега, но с кратък мандат и ясен план до пролетта и след това да ходим отново на избори.”

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции