ВСС с първа стъпка към отстраняването на Лозан Панов

December 14, 2018
13 11514
Коментари: 0

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе предаден на съдебния инспекторат за проверка дали е накърнил независимостта на съдии от Специализирания апелативен наказателен съд. Това може да се окаже първа реална стъпка към започване на процедура по импийчмът (отстраняване) на шефа на ВКС. Решението бе взето със 7 на 6 гласа от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Поводът бе писмо от съдии в апелативния спецсъд, в което се настоява за вземане на позиция от ВСС дали Панов е накърнил независимостта им с проверката на делото "Иванчева".

 

Любопитното в случая е, че самите спецсъдии не твърдят, че тяхната независимост е накърнена и въпреки това ВСС стартира процедурата срещу Панов.

 

По конституция проверката за накърняване на престижа на съдебната власт влиза в хипотезите за стартиране на процедура по отстраняване на тримата големи в системата. Лозан Панов може да бъде махнат от поста при три възможности – влизане в сила на присъда за умишлено престъпление, тежко нарушение на служебни задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

 

Конституцията постановява, че шефът на ВКС се освобождава от президента при наличие на тези хипотези, а процедурата може да бъде стартирана от една четвърт от народните представители (60 души). Решението се взима с мнозинство от минимум 160 гласа, а докладът на съдебния инспекторат е напълно достатъчен повод за това. Президентът може да отхвърли импийчмънта само веднъж.

 

Компетентен да извършва проверките за накърняване на независимостта на съдебната власт е съдебният инспекторат. Предложението за стартиране на проверката бе направено от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който наскоро бе обвинен в разпространяване на лъжи за Лозан Панов от съпругата на шефа на ВКС Елисавета Панова.

 

В последно време обръчът около Лозан Панов започна да се затяга силно. Преди две седмици Съдийската колегия на ВСС пробва на два пъти да му спретне другарски съд заради неговата реч на международната магистратска организация в София. В тази реч Панов каза, че съдебната ни система е "затънала в дълбоки зависимости", а главният прокурор осигурява „чадър” над своите приятели. Мнозинството във ВСС зададе 14 въпроса на Панов за речта му, на които той отказа да отговори.

 

Това беще ясен знак за предстояща нова масирана атака срещу Панов, срещу когото бе подготвен опит за импийчмънт в края на мандата на стария Висш съдебен съвет. Тогава мнозинството във ВСС бе озаптено от политическата конюнктура. Сега моментът изглежда подходящ заради обезсилването на мониторинговия механизъм на Брюксел и изтичащия мандат на Сотир Цацаров в прокуратурата. По неофициална информация една от опциите за бъдещата кариера на Цацаров е точно мястото на Панов във ВКС.

 

 

Шефът на върховния съд вече е на прицел и от антикорупционната комисия на Пламен Георгиев, която също води проверка срещу него.

 

Предисторията

 

До сегашното задействане на машината срещу Панов се стигна след отворено писмо на магистрати от апелативния спецсъд до ВСС, с което се иска от кадровиците да излязат с позиция дали разпоредената от Панов проверка представлява форма на натиск върху съда. Въпросната проверка на ВКС показа, че апелативният спецсъд е върнал незаконно в ареста бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

 

На 16 ноември първоинстанционният Специализиран наказателен съд пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, позовавайки се на медицинската експертиза за двете жени. Още същата вечер прокуратурата поиска връщането им в ареста пред спецапелативния съд. Втората инстанция светкавично удовлетвори искането на прокуратурата.

 

 

Проверката на върховните съдии показа няколко груби нарушения на закона в този случай. Първо, апелативният съд не е дал седем дни на подсъдимите да направят възражение срещу протеста на прокуратурата, който стана формален повод за връщането им в ареста. Друго фрапиращо нарушение е, че апелативният съд е отменил решението за домашния арест преди то да е било подписано от целия съдебен състав, т.е. от бързане е бил отменен негоден съдебен акт.

 

Проверката създаде и сериозни съмнения за натиск по делото от страна на шефа на апалативния спецсъд Георги Ушев върху първоинстанционния съдия Иво Хинов, който пусна от ареста подсъдимите. Съдия Георги Ушев изпрати до ВСС възражение на констатациите от проверката на ВКС.

 

Лозан Панов вече заяви пред ВСС, че проверката на делото "Иванчева" не е първата, която той разпорежда. Панов напомни, че е имало проверка и на случая с ареста на Ценко Чоков, която е извършена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Проверки на ВКС е имало и в други апелативни съдилища, но тази по случая "Иванчева" докара на Лозан Панов сериозни неприятности.

 

Източник: "Медиапул"

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!