<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първият порн...

Всяка минута губим амазонска гора с размерите на футболно игрище (видео)

02 Юли 2019
0 1916

Амазонска тропическа гора с размерите приблизително на едно футболно игрище се изсича всяка минута, показват сателитни данни. Размерът на щетите се е увеличил, откакто крайно-десният бразилски президент Болсонаро слага на първо място икономическото развитие пред опазването на околната среда, съобщава BBC.

 

Най-обширната тропическа гора в света – тази по поречието на Амазонка, е жизненоважно въглеродно хранилище, което забавя процеса на глобалното затопляне. Висш бразилски чиновник, предпочел да остане анонимен, е съобщил за BBC, че правителството активно подкрепя изсичането на горите. 

 

Как се прочиства тропическата гора?

 

Обикновено с булдозери, които или избутват директно стволовете и ги изтръгват с корените от земята, или напредват сред гората по двойки, с опъната верига между тях.

 

В един обширен наскоро прочистен район репоретрите на BBC намират множество паднали дървета, с все още зелени листа, и големи площи гола земя, изсъхваща на силното слънце.

 

По-късно дървесината ще бъде разчистена и продадена или изгорена, а земята ще бъде подготвена за земеделска обработка.

 

 

""

 

 

Какво означава това за гората?

 

Сателитни снимки показват драстично нарастване на прочистените от дървета райони за първата половина на тази година, откакто Болсонаро стана президент на Бразилия – страната, в която е по-голямата част от Амазонската тропическа гора. 

 

Най-скорошният анализ показва стряскащо увеличаване на загубите, особено през последните два месеца, с около един хектар прочистена площ за всяка минута. 

 

 

""

 

 

Основната причина да се секат дървета, според официални източници, е за да се създават нови пасища за добитъка, а по време на визитата си журналистите от BBC са видяли безбройни стада, пасящи на територии, които доскоро са били тропическа гора. 

 

През последното десетилетие, предишните правителства на Бразилия бяха успяли да редуцират прочистванията с конкретни действия на федералните агенции и система от наложени глоби. Но на този подход беше сложен край с идването на власт на Болсонаро, който критикуваше наказанията и обвиненията за престъпления спрямо околната среда още в предизборната си програма.

 

 

""

Крайно-десният президент на Бразилия – Жаир Болсонаро

 

 

Защо всичко това има значение?

 

Гората задържа голямо количество въглерод в своите милиарди дървета, акумулирано за стотици, дори за хиляди години. Всяка година листата също абсорбират огромно количество въглероден диоксид, който иначе ще бъде в свободно състояние в атмосферата, допринасяйки за покачването на глобалната температура.

 

Според една скорошна приблизителна оценка дърветата от амазонската гора издърпват въглероден двуокис еквивалентен на газовите емисии между 1980 и 2010 година на повечето от деветте държави, които притежават част от или граничат с тропическата гора. 

 

Гората също така е най-богатият на биоразнообразие район на планетата, хабитат на може би една десета от всички видове растения и животни. Както и дом на около един милион местни хора, които осигуряват прехраната си с лов или събиране на плодове сред дърветата.  

 

 

""

 

 

Източник: BBC

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции