<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: РИОСВ: Депото...

Втора част на разследването с Ивайла Бакалова: Яне Янев обяснява за ареста на мъжа ѝ (видео)

18 Юни 2021
0 4940

“Вашият човек е нарочен за бандит срещу властта. Той е станал жертвен агнец затова, че някой друг отдавна е чакал удобен момент той да бъде злепоставен. Човекът, който ми го каза това нещо, каза, че е имало опити от 2010 година.”

Това са думи на бившия съветник на бившия премиер Бойко Борисов – Яне Янев, който е записан във втората част на разследването на “Антикорупционния фонд” – “Списък за бързо реагиране: Историята на Веселин Денков”, което беше разпространено в петък, 18 юни.

Денков прекара в ареста над девет месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване, а миналия петък (4 юни) беше освободен от Апелативния специализиран съд под домашен арест. Това се случи часове след като “Антикорупционният фонд” излъчи трейлър за разследването си. Автор е журналистът Николай Стайков.

Разследване показа как на Ивайла Бакалова са поискани 100 хил. евро, за да пуснат мъжа ѝ от ареста (видео)

Вторият епизодът е озаглавен “Частично законно” и в него освен разговор с Янев, се разказват детайли около задържането на Денков пред септември 2020 година, какви са свидетелските показания и какви са истинските причини за задържането. В него има данни как са иззети, но впоследствие не са върнати бижутата на жената, с която Денков живее на семейни начала – Ивайла Бакалова, както и неин автомобил. Самата тя разказва, че живее в Дубай от близо петнадесет години и че там през 2019 година е помогнала на Борислава Йовчева – манекенката, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари. Епизодът завърша с обещание за още една част.

“Докладва се на Борисов, че Веско е много зависим от Божков”

В него Янев се среща с неизяснен човек, който го записва със скрита камера. Янев разказва, че “водещата версия за всичко, което е тръгнало, идва от това, че вашият човек е взаимодействал с Божков и дори е пращал хора на протестите. Това е записано едно към едно в записка към доклад на ДАНС”, казва Янев. От записа се вижда че разговорът е записан на нещо като паркинг. Янев е попитан: “Това да не би да е по доноса на Ричард?”
“Ричард фигурира като лице под прикритие, отговаря Яне Янев. Но не само от него е информация. Тази версия започва да се тиражира много упорито 3-4 месеца преди задържането. Като при един доклад при Борисов, когато той вика шефовете на служби и главния прокурор, му се докладва, че Веско много сериозно е зависим от Божков и ще играе с него на избори”, казва още Янев.

Не става известно кой е Ричард, но най-вероятно се има предвид Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията.

От епизода не става известно кой е направил връзката с Яне Янев, но е уточнено, че след първото обаждане към него той е готов с данни по казуса, като не иска заплащане за съдействието. Янев твърди, че Веселин Денков като “всеки сериозен бизнесмен в България” има нужда от “консултант за връзка с институциите”.

Янев се позовава на “справка на ДАНС”, според която има две разработки. По едната “става въпрос за едни финансови транзакции и за суми с неизяснен произход и така нататък. Това е едната разработка. По нея е искано и има разрешение за използване на специални разузнавателни средства”, казва още Янев. “Втората разработка, за която се иска вече разрешение от съдия, но е отказано – директно да включат Веско и четири от приближените лица. Но в групата има и жена, за която е искано разрешение, тъй като е за всички номера, през които може да осъществява контакти. Или е Ивайла, или си ти”, казва Янев към неизяснения човек, с когото се среща и който го записва. И допълва: “Също така събиране на средства за предизборна кампания на Божков. Това е официално в справка на ДАНС.”

“В службите се говори, че финансираш протестите”

АКФ разказва как през септември 2020 г. задържането на Денков не е отразено в официално съобщение на прокуратура, но е обилно отразено от медии с приятелско отношение към главния прокурор и правителството, при това с информация, която към онзи момент може да дойде само от разследващите.

“Във всички тези публикации за задържането му се говори в директна връзка с предполагаемо финансиране на протестите, а не като част от организирана престъпна група за лихварство, каквото е предявеното му обвинение. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са “чували да се говори, че”.

Веселин Денков
Веселин Денков

В разговор с Денков, записан през май 2021 година, докато той още е в ареста, той предполага откъде е дошла предполагаемата връзка с протестите. Денков е собственик на няколко ресторанта в София.

“В началото на 2020 година се запознах с момчета, които участват в ресторантьорската организация. Запознах се с хора, ходих на няколко сбирки, внесохме искане за намаляване на ДДС-то, което беше одобрено – намали се ДДС-то. С Николай Хаджигенов (адвокат и един от участниците в организаторите на протестите “Отровното трио” – бел. ред.) се запознавам да ни консултира (…) относно ресторантьорската организация – дали да правим нова, дали да не правим, какво и как да се прави. Ходихме може би два пъти на срещи при него и това беше”, казва Денков.

По думите му през лятото той и Ивайла Бакалова са пътували. Върнали са се на 15 юли (протестите започнаха седмица по-рано – бел. ред.). “На 16-и, преди рождения ѝ ден (на Ивайла Бакалова – бел. ред.), аз отидох, исках да видя, вече имаше протести. Ние, когато са започнали тези протести, не сме били в България. Отидох да видя какво е, защото даваха по всички телевизии за протестите. Какво видях на протеста? Видях, че има нормални хора между 20 и 70 години, и определено видях какво е настроението. Исках да отида, защото има неща, от които съм недоволен. Смело мога да заявя, че съм недоволен. Тоест от нещата в управлението, начина, по който ни управляват. Когато отидох там, видях един младеж. Той седеше и снимаше мен, той беше заради мен, със сигурност. Попитах го: “Защо ме снимаш?” Обърна се на другата страна и след това тръгна”, казва още Денков и си спомня, че е бил предупреден месец след това, че “в службите се говори”, че той финансира протестите.

“Дори на мен ми казаха “Да знаеш, слушат ви телефоните, бъдете по-внимателни, защото имате проблем, имате проблем с прокуратурата.” И аз казвах: “Не мога да разбера какъв проблем”, казва в епизода Ивайла Бакалова. Тя си спомня, че в края на август приятел на Весели Денков му е съобщил, че е прикачен към организирана престъпна група с постановление за задържане. “И ни предупредиха да не се прибираме. Той звънна на адвокатката си Ина Лулчева, която му каза, че всъщност това изглежда като шега и по-добре да се прибере, за да изяснят всички обстоятелства по това. И ние решихме да се приберем”, разказва още Бакалова.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции