<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вулкан изриг...

Вулканът на Канарските острови погълна 183 къщи, евакуирани са 6000 души (видео)

21 Септември 2021
1 15985

Лавата от вулкана Кумбре Виеха, който изригна в неделя на канарския остров Ла Палма, унищожи 183 къщи и сгради, включително едно училище. Лавата напредва бавно към морето и е обхванала вече над 103 хектара земя.

Вулканът Таал покри животни и къщи с пластове пепел (видео и снимки)

Междувременно бяха евакуирани 6000 души, от които 50 със затруднена подвижност.

Трети ден вулканолозите следят внимателно движението на лавата и броя на земетресенията, който продължават да разтърсват острова, за да преценят докога вулканът ще е активен. През първите два дни лавата се придвижваше със скорост 700 метра в час, а на третия вече е с 300 метра в час.

Във вторник сутринта са регистрирани четири малки земетресения, от които поне две са били усетени от населението му, според Националния географски институт (IGN).

Веднага след това се е отворил още едни отвор на вулкана, който се намира на около 900 метра от основния и се е наложило да се увеличи забраненият за хора периметър.

На този етап няма пострадали, въздушния транспорт също работи по график.

Мобилизирани са 540 души от Отдела за гражданска защита, полицията и спешната военна помощ, за да се осигури безопасността в региона.

Освен пряката опасност от лавата, притеснения будят и токсичните газове в атмосферата.

По данни на Института по вулканология на Канарските острови в атмосферата са изхвърлени между 8 и 10 000 тона серен диоксид (SO2) на ден.

„През нощта е спектакъл, но през деня е трагедия“, казват жителите на острова.

Източник: БНР
Видео: TheSun

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции