<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Германия са...

Възможно е хора да развият имунитет и без да са преболедували Covid-19, сочи проучване

03 Август 2020
0 3352

Резултатите от проучване, публикувано в списание “Cell“, сочат че е възможно някои хора да развият имунитет към новия коронавирус без да са боледували от Covid-19.

Доказано е, че има различни предразполагащи обстоятелства, които могат да усложнят болестта, но според проучването част от хората може да имат и някакъв вид защита без никога да са се срещали с новия коронавирус.

Има два вида имунна система – вродена и адаптивна.

Адаптивната имунна система е тази, която засича вече навлязъл в тялото ни вирус и започва да създава специфични антитела, които да се борят с него.

Голямо значение има работата на имунните клетки Б, които откриват вирус в тялото, закачат се за него и започват да произвеждат специфични антитела. Именно от тези Б клетки идват антителата, които се засичат при преболедувалите от Covid-19. За жалост няколко проучвания доказаха, че имунитетът след боледуване е доста краткотраен и не предоставя сериозна защита.

За щастие обаче, антителата не са единственото оръжие на имунната система срещу Covid-19. Специфичните Т-клетки, които идват в три варианта, се създават от тялото след конкретна инфекция и спомагат за предотвратяване на следващи такива. Една от тези Т-клетки помага на тялото ни да запомни конкретния вирус, за да го разпознаем отново, а другите две – издирват и унищожават Sars-CoV-2.

До момента всички ваксини на различен етап на тестване са базирани на създаване на антитела. Но ако ваксината може да доведе до „трениране” на Т-клетките в организма ни да разпознават вируса, то това би довело до двойна защита срещу инфекцията.

Вероятно повече хора са развили имунитет срещу Covid-19, отколкото показват тестовете

Учените са категорични, че откритите Т-клетки могат да отворят вратите към нов тип ваксина срещу Covid-19.

Стадният имунитет, който за момента изглежда невъзможен заради несъздаването на имунен отговор у преболедувалите от Covid-19, също подлежи на преразглеждане.

Ако част от световното население има вроден имунитет с Т-клетки, това означава, че за достигане на стаден имунитет са нужни много по-малко преболедували и болни. Учени спекулират, че това може да означава, че по-скоро ще достигнем до този момент и боледуването от Covid-19 ще започне да намалява.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции