<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42491" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отровна кобр...

Вълна от протести в Нидерландия, заради традиционен празник с "Черния Пит" (видео)

19 Ноември 2019
0 838

Хиляди нидерландци протестираха по улиците в неделя, заради противоречивите празнични паради, които се проведоха в градовете в цялата страна.

 

Всяка година нацията празнува началото на трите седмици празненства и пристигането на "Sinterklaas" (Дядо Коледа), като стотици хора се обличат като брадатия възрастен персонаж.

 

Въпреки това, изобразяването на неговия помощник – "Zwarte Piet" (Черния Пит), разделя нацията.

 

 

""

 

 

Помощникът на Дядо Коледа за пръв път се появява в холандския фолклор в средата на 19-ти век и хората се въплъщават в героя на коледните празници, като нанасят черна боя върху лицата си.

 

С всяка изминала година обаче, враждебността между маскираните и протестиращите се разраства, вследствие на което имаше силно полицейско присъствие в големите градове в цялата страна. Нидерландските медии съобщиха, че миналата година са арестувани около 40 души, по-голямата част от които са привърженици на Черния Пит.

 

 

""

 

 

В Айндховен и Ротердам контрапротестите били особено големи, като по улиците дори имало и расистки атаки.

 

Джери Афри, който е съосновател на кампанията „Zwarte Piet is Racisme“ (Черният Пит е расизъм) с Куинси Гарио през 2011 г. заяви, че расисткото отношение към протестиращите изобщо не е изненадващо за него.

 

"Замеряха ни с банани и яйца и ни обиждаха с всякакви видове расистски изказвания. Хората ни заплашваха, бяха агресивни и дори вдигаха ръце за нацистки поздрав. Беше един уикенд на нидерландски расизъм и хората го забелязаха. Много от тях бяха шокирани, но знаете ли кой не бе шокиран? Цветнокожите, защото виждаме това от години и се опитваме да го покажем", каза той.

 

 

""

 

 

Афри, който се преместил в страната от Гана, когато бил едва на 10 години каза, че започнал все повече да осъзнава колко расистка е традицията с всяка изминала година.

 

„Бях дете и нямах политически възгледи, но с времето разбрах, че сме играли ролята на този герой, който е глупав и грозен, необразован, прави грешки и се нуждае от някой, който да го управлява. Бях на 12, когато най-накрая осъзнах, че именно хората като мен – цветнокожите, са в основата на 'шегата' ", сподели той.

 

"Така осъзнах, че нещото, което мислех, че е забавно се бе превърнало сякаш в пиеса, в която участвам без да знам и определено не играех ролята, която исках да имам. В автобуса хората често ме замеряха с бонбоните, които традиционно се правят за празника, издавайки маймунски звуци", добави той.

 

Традицията отдавна бива осъждана в социалните медии, дори и от известни личности, но неотдавнашно проучване показа, че 59% от хората в Нидерландия искат да запазят Черния Пит чернокож, според National Post.

 

Въпреки това, тази цифра представлява значителен спад, тъй като 89% процента от хората са предпочели черния цвят в анкета от 2013 година.

 

Едно от най-често срещаните оправдания сред привържениците на Черния Пит е, че лицето на героя е черно, заради саждите, вследствие от слизането и изкачването му по комините на къщите.

 

 

Източник: LadBible

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции