<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77845" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столичната Р...

Вътрешният министър: Глоби за пенсионерите по магазините ще има след няколко предупреждения (видео)

13 Ноември 2020
0 4157

“Глоби ще се налагат, едва след като са отправени няколко предупреждения към определено лице.” Това увери вътрешният министър Христо Терзийски в предаването „Здравей, България” по Нова тв.

„Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”, обясни той.

Вътрешният министър: Глоби за пенсионерите по магазините ще има след няколко предупреждения (видео)

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор” за пенсионерите, Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да ни иска лични карти. Министърът няма и информация за сигнали, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.

Само два часа за пазаруване ли оставиха на хората над 65 години при новите мерки срещу Covid-19?

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките.

„Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи”, каза Терзийски.

Според него мерките на правителството имат за цел да защитят живота и здравето на гражданите, но и икономиката да не спира, тъй като в държавата трябва да се събират приходи.

Доц. Мангъров за пръв път на брифинга за Covid-19: “Ситуацията е страшна, но най-добре е да не се затваря държавата” (видео)

„МВР съдейства и на Спешна помощ в София. Имаме готовност за съдействие с транспорт и в другите областни градове. От СДВР и ГД „Жандармерия” също получават сигналите на Спешна помощ. Служителите се изолират, автомобилите са подсигурени с всичко необходимо”, увери Терзийски.

Над 3000 са делата за нарушаване на карантината у нас от началото на пандемията досега. 644 пък са били постановените присъди, обясни още министърът.

“Основните присъди са “глоба”, “пробаци”, може и комбинация от двете. Санкциите са много високи, мисля, че стигат до 10 000 лв. Това възпитава хора, които са с наклон да нарушават всички правила”, заяви той.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции