Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
В Англия унищожават хиляди патешки яйца, защото били опасни за колоездачите
В Англия унищожават хиляди патешки яйца, защото били опасни за колоездачите
По света
11-13-19
добавено
1105
прегледа

Властите във Великобритания са разрешили унищожаването на хиляди патешки яйца, съобщава The Independent.

 

Причината - в последните години се наблюдава изключително завишена популация на зеленоглавата патица. Според властите птиците в парковете са опасни най-вече за колоездачите, защото могат да предизвикат инцидент. Новината предизвика силна реакция сред природозащтниците, които са твърдо против такава стратегия.

 

Унищожаването на яйца е започнало още през 2016 г., но за него се разбира едва сега. Разрешението е дадено от английската правителствена агенция, отговаряща за околната среда. По план за три години трябва да бъдат унищожени 4500 яйца. То е изтребването е съсредоточено в два района - Бедфордшир и Съфолк.

 

"Лудост" и "идиотщина" - така природозащитниците определиха плана. Според тях именно дивите животни правят разходките сред природата приятни за хората и не бива да им се посяга.

 

От друга страна, местни хора в двата района твърдят, че популацията на зеленоглавата патица вече е неконтролируема. Според тях птиците могат да пренасят и зарази и трябва да се направи нещо, преди да стане прекалено късно. Част от тях са получили разрешение за унищожаване на патешки яйца.

 

Междувременно противниците на унищожаването на яйца стават все повече. "Трудно ми е да намеря думи, за да изразя възмущението си от това решение. Кой би си помислил, че е подходящо да се издаде разрешение за унищожаване на яйцата на птици, само защото някой ги смята за опасни", заяви една от тях.

 

От министерството на земеделието твърдят, че всеки, поискал разрешение за унищожаване на яйца, непременно трябва да докаже, че в района съществува опасност от увеличена популация на птиците. В противен случай такова не се издава.

 

 

Източник: TheIndependent