Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
В ареста "убеждавали" Кристиян Бойков да признае вина, въпреки уж безспорните доказателства (видео)
В ареста "убеждавали" Кристиян Бойков да признае вина, въпреки уж безспорните доказателства (видео)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
07-18-19
добавено
10477
прегледа

Заподозреният за пробива в системата на НАП 20-годишен специалист по киберсигурност Кристиян Бойков е бил "убеждаван" да признае вината си до късно вечерта в ареста, разказаха в телевизионно интервю адвокатите на IT-специалиста Любен Казанлиев и Георги Стефанов, цитирани от Клуб Z.

 

ЗАПОДОЗРЕНИЯТ ЗА НАП ХАКЕР Е ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ ЧРЕЗ "ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА" ЗА СЛАБОСТИ В САЙТА НА МОН (ВИДЕО)

 

Tова се е случило без присъствието на адвокат и въпреки твърденията на прокуратурата, че има безспорни доказателства за вината му. На Бойков е било казано, че ако незабавно не признае, за него ще има последствия. Той обаче категорично отказал.

 

Двамата адвокати и мениджърът на компанията, в която Кристиян Бойков работи - Георги Янков, бяха категорични - момчето е набедено като най-удобната жертва. 

 

БОРИСОВ: ЩОМ 20-ГОДИШЕН ХАКВА НАП, ЗНАЧИ ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е ДОБРО (ВИДЕО)

 

Криссс, какъвто никнейм Бойков използва, е работел тясно с ГДБОП, в това число е провеждал обучения на служителите в специализираната служба. Затова и никой в офиса не се изненадал, когато те пристигнали във вторник. Янков разказа как са протекли арестът и обискът.

 

"Винаги сме се отнасяли към тях като към колеги. Сътрудничим много тясно с ГДБОП от ужасно много време. Първото ми предположение беше, че идват във връзка с инцидента - да им съдействаме, както сме го правили много пъти преди това. Неприятната изненада беше, когато ме попитаха къде е работното място на Кристиян и показаха белезниците. Тогава разбрахме, че са в офиса, за да го задържат. Кристиян беше изненадан, но се държа изключително спокойно. Въпреки че е на крехката възраст от 20 години, е изключително зрял човек", разказа мениджърът в компанията.

 

КОГАТО СМЕ СПОКОЙНИ, ЧЕ ИМА КОЙ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА СИГУРНОСТТА НА ДАННИТЕ НИ (ВИДЕО И КОЛАЖ)

 

"Много е странно как за толкова кратко време имат данни за извършителя. Те лично познават Кристиян, не са се запознали по време на обиска - от конференции, обучения", допълни Янков.

 

Той заяви, че компанията изцяло застава зад служителя си. Описа Кристиян Бойков като "страхотен професионалист, човек, на когото на 100% може да се разчита, може да свърши изключително много работа за кратко време."

 

И Янков се усъмни в действията на властите и изрази мнение, че колегата му е набеден.

 

Според него момчето категорично не е правил някакви атаки с цел търсене на популярност, посочвайки, че Бойков е познат от случая преди няколко години, когато хакна система на Министерството на образованието и сигнализира властите чрез предаването "Господари на ефира" за пропуски в сигурността.

 

УЧЕНИК ХАКНА САЙТА НА МОН И ПОКАЗА НА ГОСПОДАРИТЕ, КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ЛИЧНИ ДАННИ, ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ОЦЕНКИ И ЗАПЛАТИ

 

Освен това Бойков е познат на службите, защото сам им води обучения.  Той е младо момче, което изглежда беззащитно и поради спецификата на работата си е можел да се възползва злонамерено от данните, до които има достъп, но никога не го е правил.

 

Адвокатите на Бойков пък описаха редица пороци при повдигането на обвинението.

 

"Ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде привлечен под отговорност с мотиви от 4 реда. Научихме от пресрелийза на прокуратурата какви доказателства те имат. Ние Древният Рим ли сме!?", попита Казанлиев.

 

И допълни, че и за него младежът е "удобният виновен". И разказа, че Кристиян не работи на Windows, а на Linux. "Всички професионалисти работят през Linux. Фактът, че атаката е през Microsoft, означава, че е дело на аматьор", допълни защитникът.

 

На другия си адвокат - Стефанов, Бойков разказал, че компанията му има проблеми с конкуренцията и споделил, че вероятно е натопен. 

 

"Кристиян изследва точно такива следи, за каквито става въпрос ("Криссс", на което властите се позовават). Предполага се, че никога не би оставил следи точно там. Чисто теоретично всеки може да допусне грешка. Но това не са безспорни доказателства. И аз мога да си кръстя машината Криссс", заявиха адвокатите.

 

След което Стефанов разказа за нощния разпит: "Искали са да признае, че той е извършителят на това деяние. Защо, като имат уж такива безспорни доказателства? Опитвали да го убеждават - в кавички. Казали са му, че ще има последствия за него, ако незабавно не си признае. И това без присъствието на адвокат."

 

На въпрос - а какво е казал Бойков, отвърна: "Казал им е нещо много просто: че не може да признае за нещо, което не е извършвал."

 

 

Източник: Клуб Z