Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
В Брегово се притесняват за отрови, а свлачището в смолянско се увеличава
В Брегово се притесняват за отрови, а свлачището в смолянско се увеличава
03-13-18
добавено
617
прегледа

Трети ден видинската община Брегово е в бедствено положение. Придошлата река Тимок заля близо 7000 декара земеделска земя, а подпочвени води потопиха дворовете на част от къщите на Брегово. Мощна техника за изпомпване пристигна тази сутрин там.

 

Засега опасност за хората няма, но при нужда общината е готова за евакуация. Наложи се и взимане на проби от питейната вода. 

 

Притесненията на кмета са, че река Тимок може да е замърсена с тежки метали, които да попаднат във водопровода. Въпреки това от здравната инспекция уверяват, че проблем няма и водата е годна за пиене.

 

По повод ситуацията с язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, област Враца,  вчера  главен комисар Николай Николов информира, че аварийно-ремонтните работи продължават, монтирани са част от сифоните на съоръжението и водата се източва. С превантивна цел денонощно се наблюдават критичните участъци. Допълнителни мерки ще са необходими по горното течение на река Росица и река Янтра, поради очакваните интензивни валежи. Като цяло ситуацията в страната е спокойна, каза в заключение главен комисар Николай Николов. 

 

На друго място, пострадало след валежите - участъкът от пътя Смолян - Мадан, все още има тонове скална маса, които не се разчистват, защото свлачището е активно. Пътят в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

 

„Много е опасно свлачището. Ширината от ден на ден расте. Сега са над 1 метър, дълбочината е около 3,5 метра. Всички геолози казват, че самият камък и пясък по рода си, се движи постоянно, активно е. Вероятно е днес да има малко по-голяма движение. Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Кметът на Общината направи много в тази посока. Нарушено е и медицинското обслужване и Спешна помощ“, каза Явор Говедаров, кмет на с.Търън

 

Обходният път е през Рудозем, удължава се с около 20,30 км. В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Жителите на 11-те села по поречието на река Черна ще трябва да ползват обходния маршрут през Рудозем - Смилян.

 

„Опасяваме се, че това свлачище, ако продължава и не се вземат спешни мерки, може да затрупа река Черна и да се получат наводнения. Тези наводнения могат да наводнят пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени. Над 4000 души в този район страдат. Тези, които остават вкъщи се притесняват за младите,които пътуват“, подчерта Говедаров.

 

Според него има опасения за скъсване на водопровода, който храни 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в с.Търън.

 

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози,които да направят проучвания.

 

 

 

Източник: Vesti.bg