<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: По-малко коро...

В Германия обмислят кратки затваряния за не повече от 14 дни

19 Октомври 2020
0 2461

Бързо растящият брой на новите случаи на заразени с Covid-19 в Германия накара канцлерa Ангела Меркел да предупреди за „много сериозна фаза” в борбата с пандемията. Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешни, предава Клуб Z.

“За да избегнем нов локдаун”: Меркел с емоционално обръщение към германците

Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото на кризата преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

„Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има”, подчерта Меркел.

“Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държаха заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение. Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано”, подчерта канцлерът. “Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци.”

Тя предупреди, че от развитието на болестта през следващите седмици зависи дали ще има нормална Коледа или ще се наложи нов локдаун.

По данни на института „Роберт Кох”  в неделя новите инфекции в Германия са били 5587. 

В страната внимателно наблюдават какви решения взима Великобритания, където положението е още по-сериозно. Според експертите в страната една британска идея може да се приложи успешно и в Германия. Става дума за кратък локдаун през големи интервали от време. Затваряне за 14 дни би прекъснало веригите на заразата, след което животът и икономиката да продължат нормално.

Лондон преминава към режим на “висока степен на тревога” заради Covid-19 от полунощ в петък

„Населението би приело по-леко такива затваряния, тъй като те могат да се планират предварително, да се обявят навреме, за да се настроят всички за тях и да се приключат за 14 дни“, коментират специалистите.

Подходящ за такъв кратък локдаун са ваканциите на учениците. В Германия част от провинциите вече приключиха с есенните ваканции и някои от регионалните власти също наложиха временни мерки – в училище маска да се носи и по време на часа, но това да трае само първите две седмици след края на ваканцията.

Уелс обяви днес, че от петък въвежда двуседмична карантина, за да се ограничи втората вълна на епидемията от коронавирус, като налага най-тежките ограничения в Обединеното кралство.

От 18 ч. в петък от над 3-те милиона жители на британския район ще се изисква “да си стоят у дома”, обясни премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд на пресконференция и добави, че продължителността на тези ограничения е възможно най-кратката, която да може да въведена, за да бъде ефективна.

Несъщественият бизнес ще трябва да затвори, което ще доведе до ситуация, сходна с карантината, въведена в Обединеното кралство от 23 март по време на първата вълна. Тя беше постепенно отменена преди лятото.

Подобни мерки ще въведе и третият по големина град в Обединеното кралство, Манчестър. С него поставеното под временна карантина население в страната надхвърля 6 млн. души, предаде Ройтерс.

Чешката армия е започнала да изгражда временна полева болница в изложбена зала в Прага, съобщи днес министерството на отбраната на Чехия, цитирано от ДПА.

Сблъсъци с полицията, арести и разнобой в правителството в Чехия заради кризата с Covid-19 (видео)

Болницата с 500 легла ще бъде резерв в случай на претоварване на здравната система от пациенти с Ковид-19. По план в полевата болница ще има операционен блок, отделение за интензивно лечение, аптека, лаборатория и рентгенови апарати.

Източник: Клуб Z

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции