<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82238" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кое е вярното...

В Германия: първи смъртен случай след повторна инфекция с коронавирус

22 Януари 2021
0 1293

В Германия новите случаи на зараза с коронавирус за денонощие са все още над 20 000. Броят на новозаразените обаче постепенно намалява. Според института “Роберт Кох”, в момента за една седмица има по 119 нови инфекции на 100 000 души. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2020 насам. Същевременно обаче една друга новина предизвиква безпокойство: в провинция Баден-Вюртемберг 73-годишен германец е починал след повторна инфекция с коронавирус. Това е първият в Германия потвърден случай на смърт след повторно заразяване. За първи път мъжът се заразил през април миналата година, а през декември – за втори. Той е починал на 11 януари след тежко белодробно възпаление и сепсис, пише Дойче веле.

Втората инфекция – с мутация?

След първото си заразяване през април мъжът е имал продължителна фаза без симптоми, а при повторното си заразяване през декември дори е предал инфекцията и на съпругата си – това са “силни доводи за наличие на реинфекция”, каза Кристине Вагнер от здравната служба в Щутгарт. Известно е също така, че при повторната инфекция на мъжа през декември Ct-стойността, която е показател за концентрацията на вируси в организма, е била под 30. Това означава, че в организма му навярно е имало не само вирусни остатъци от първата инфекция. Ct-стойности над 30 се смятат за индикация, че човек повече не e заразен и че в организма му има предимно остатъци от предишна инфекция.

Коронавирус: повторното заразяване е факт, вече има три потвърдени случая

Засега не може да се каже дали мъжът, който е страдал от сърдечно-съдово заболяване, се е заразил вторият път от мутирал вирусен вариант, или не. Причината: пробата от първата му инфекция през април вече не се пази. Мъжът обаче живее в окръг Фройденщат, където за първи път в Германия се появи британската мутация на коронавирус B.1.1.7.

Повторни инфекции с коронавирус досега са били рядко регистрирани. Първият потвърден случай в света е от август миналата година, когато мъж от Хонконг беше тестван положително за втори път след пребиваване в Испания. Втората му инфекция обаче бе открита случайно – при тест на летището, защото мъжът не е имал никакви симптоми. Смята се, че евентуална повторна инфекция по правило протича меко, тъй като организмът е придобил поне частичен имунитет от първото заразяване.

Много необичайно е повторната инфекция да води до смърт. Германският случай е едва третият познат до момента в света. През октомври след повторно заразяване почина една 89-годишна холандка, чиято имунна система обаче беше доста слаба заради раково заболяване. През декември израелски вестник съобщи за смъртта на 74-годишен обитател на дом за възрастни, който се заразил за първи път през август, но през зимата е починал след повторно заразяване. 

Специалистите постоянно предупреждаваха, че прекарана инфекция от Sars-CoV-2 не предпазва със сигурност от ново заразяване. В някои от известните случаи обаче явно става дума не за реинфекция, а за прекалено дълга първа инфекция, с която слабата имунна система на пациента не е могла да се справи ефективно. Европейският център за превенция и контрол над заболяванията (ECDC) съобщава за случаи, в които заразата е имала продължителност до 104 дни.

Имало е обаче и поне 15 потвърдени случая на реинфекция, в които след продължителен период на липса на вируси в организма, пациентите отново са били тествани положително. Става дума за пациенти, които не са имали проблеми с имунната система.

След ваксината – с по-силна имунна реакция?

По правило втората инфекция протича по-леко. Антителата в организма явно постепенно започват да намаляват след естествена инфекция. Имунологичната “памет” в организма обаче обикновено остава активна и след половин година – подобен резултат от изследване публикуваха учени от Rockefeller University, които повторно са изследвали кръвта на заразени половин година след инфекцията. Силата на имунната реакция навярно зависи и от тежестта на инфекцията, но по този въпрос няма достатъчно надеждни данни.

Не е съвсем ясно какво означават подобни повторни инфекции и за ваксинираните. Във всеки случай е ясно, че ваксината предизвиква многократно по-силна имунна реакция на организма от естественото заразяване. Затова учените се надяват, че имунитетът от ваксиниране ще е по-траен от този при естествено заразяване. Възможно е обаче да се налагат и чести реимунизации.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции