<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94704" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сърничка пие ...

В Дубай предизвикват дъждове с електрошок, за да преборят 50-градусовите горещини (видео)

22 Юли 2021
1117 9696

Властите в Обединените арабски емирства са прибегнали към технологиите за справяне с достигащите 50-градуса горещини в страната, пише The Independent.

ОАЕ са платили 15 милиона долара (12,7 милиона евро) за финансиране на 9 отделни проекта за контрол на климатичните условия. С помощта на дронове, екипите са предизвикали дъждове с електрошок в облаците.

Безпилотните летателни средства затварят облаците с електрически заряд, който предизвиква валежи. Тази техника е предпочитана на повечето места, тъй като не включва използването на химикали.

Дубай бе първият град, който изпита технологията, дело на университета в Рединг, Англия и успешно предизвика силен пороен дъжд. Властите в ОАЕ са отчели подобни валежи и в други части на страната.

По това време на годината обичайните температури в Дубай достигат 41 градуса по Целзий с нулеви стойности за дъжд. Видеоклипове от пороите се появиха в социалните мрежи веднага след успешно проведения експеримент. Ефектът от дроновете е бил толкова съществен, че в някои части от страната са били издадени предупреждения за жълт код за валежи.

Източник: The Independent

Видео: Instagram

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • VladiLovech

    22 Юли 2021

    дето се вика от трън та на глог, че е по-висок.

Реакции