<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88243" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: Н...

В Индия настана същински ад с коронавируса, умират по 115 души в час

27 Април 2021
0 6282

Масови кремации, погребални клади по улиците, болници без основни запаси от лекарства и материали. Това е Индия днес. Страната, която днес се бори с най-големия пристъп на коронавируса, през февруари беше отчела 90-процентов спад на новорегистрираните случаи в сравнение с пика на първата вълна на пандемията миналия септември, пише Клуб Z .

Индия днес отбеляза повече от 320 000 нови случаи на коронавирусна инфекция, докато потъващата ѝ здравна система започна да получава много нужната подкрепа от чужбина.

Тотална катастрофа в Индия. А беше ясно, че ще се стигне дотук

Във вторник 323 144 нови инфекции вдигнаха общия брой заразените досега до 17,6 милиона. По този  показател Индия е втора в света след САЩ. Днес тя прекъсна петдневна серия от отчитания на най-големите дневни увеличения за отделна страна през цялата пандемия досега, но намаляването на положителните проби в сравнение с предните дни отразява по-скоро по-малкото тестове, направени през уикенда, отколкото намалено разпространение на вируса, посочва агенцията.

Здравното министерство съобщи за нови 2771 починали през изминалите 24 часа. Средно по 115 индийци губят битката с болестта всеки час. Смъртните случаи в страната досега са общо 197 894. По тях страната е четвърта в света след САЩ, Бразилия и Мексико. Според експерти дори тези числа са вероятно подценени.

Индийците не са били подготвени за втората вълна. Властите прибързаха да обявят, че са в “ендшпила” на пандемията в страната. Мерките бяха разхлабени успоредно с началото на амбициозна ваксинационна кампания. Но увеличение на новите случаи започна да се наблюдава от март, без да му бъде обърнато нужното внимание.

Вълната удари силно столицата Ню Делхи и района около нея. На 23 април 20 пациенти в тамошна болница умряха за по-малко от 24 часа, защото доставката на кислород, с който да бъдат обдишвани, закъсня със седем часа. Силно бяха засегнати щатите Махаращра, Керала, Утар Прадеш, Карнатака и Раджастан. 

Макар вирусът да се разпространява сред всички възрастови групи, сега заразените са видимо повече сред младите хора и дори сред децата. Още няма достатъчно информация да бъде потвърдена хипотезата, че това се дължи на мутация. Но Индия е млада страна – средната възраст на населението е 27 години. Най-висока обаче е смъртността сред пациентите на 70 и повече години.

Епидемиологичните власти свързват вълната с появата на т.нар. “индийски вариант” на вируса, появил се в западния щат Махаращра и в Ню Делхи. Учените все още го изследват, за да установят дали е по-заразен и по-смъртоносен от предишните. Но вече има признаци, че той се разпространява по-бързо от тях, т.е., че създадените вследствие на тях антитела не го спират.

През януари Индия започна ваксинационна кампания с два препарата – на AstraZeneca и местно разработения “Коваксин”. Целта беще до август да бъдат ваксинирани 300 милиона души от 1,3-милиардното население. Според Си Ен Ен кампанията върви бавно заради логистични проблеми и недоверие към местната ваксина, която е одобрена за спешна употреба, без да са били налице пълните данни от тестовете.  До миналата неделя са ваксинирани 141 милиона души. В средата на този месец властите одобриха и руската ваксина “Спутник V”.

Преди седмица министър-председателят Нарендра Моди каза, че правителството ще достави нови 100 000 кислородни бутилки на болниците и че спира използването на кислород за индустриални цели, като в същото време в окръзите бъдат изградени 551 инсталации за генериране на кислород. Успоредно с това правителство работи за увеличаването на леглата в болниците и за строеж на нови болници за Covid-19. Налагането на нови локдауни обаче остава мярка в краен случай.

Първите прояви на солидарност дойдоха от САЩ и Великобритания под формата на доставки на болнично оборудване и материали и апаратура за производство и концентрация на кислород. САЩ обявиха, че ще споделят с нуждаещите се страни 60 милиона дози от ваксините на AstraZeneca, които имат в своите запаси.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции