<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=62798" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 39 са новите с...

В Испания децата излязоха навън за пръв път от шест седмици насам (видео и снимки)

28 Април 2020
0 2115

Децата в Испания излязоха за първи път от началото на карантината преди шест седмици, пише Independent.

Правителството вдигна разпоредбата за oставане вкъщи за децата до 14-годишна възраст в неделя след 44 дни, поставяйки края на едни от най-рестриктивните мерки за борба с пандемията от коронавирус в света. В това отношение дори Италия, която отбеляза по-голям брой смъртни случаи, причинени от Covid-19, не забрани напълно излизането на най-младите.

„Това е чудесно! Не мога да повярвам, че сме стояли затворени шест седмици”, сподели майка от Барселона. „Момчетата ми са толкова игриви. Днес щом видяха входната врата отворена и им разрешихме да си вземат тротинетките, те бяха невероятно развълнувани.”

Децата на госпожа Сабате излязоха навън с детски маски за лице. Според нея те вече са свикнали да виждат и двамата си родители с маски и затова не било проблем да последват примера им.

5.8 милиона деца в Испания на възраст до 14 години сега могат да излизат веднъж дневно навън с придружител за не повече от час и на разстояние 1 километър от дома им. Много от хлапетата изкараха за първи път след началото на забраната своите велосипеди и тротинетки.

Испания разхлабва мерките срещу коронавируса

Децата могат да вземат по една играчка стъс себе си, но все още не могат да играят с другите деца. Позволено им е да придружават родител по магазините за храна, лекарства и вестници. Парковете в Барселона, Мадрид и други големи градове в страната все още са затворени. Властите препоръчват старателно миене на ръцете преди и след излизане.

Източник: Independent

Снимки: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции