Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
В Италия плащат по 25 хил. евро, за да заживееш в безлюдно село
В Италия плащат по 25 хил. евро, за да заживееш в безлюдно село
По света
09-11-19
добавено
2307
прегледа

До 25 хил. евро, за да заживееш в безлюдно село в Италия. Това предалага местната власт в един от южните райони на страната - Молизе, съобщава Гардиън. Разбира се, има уловка. Новодошлите ще получават по 700 евро месечно в продължение на три години, ако започнат някакъв бизнес. А населеното място не трябва да има повече от 2000 жители.

 

"Ако бяхме предложили някакъв фонд за финансиране на региона, щеше да е почти като благотворителност. Искаме да направим нещо повече, искаме хората да инвестират тук. Може да се започне всякакъв бизнес - пекарна или ресторант, каквото и да е. Целта е да се вдъхне нов живот в тези места", заявява Донато Тома, управител на региона.

 

Според него не става дума само за увеличаване на населението. Всяко населено място с под 2000 жители ще получава и 10 хил. евро годишна за изграждане на инфраструктура.

 

"Хората имат нужда от условия, за да останат. В противен случай след няколко години ще се върнем откъдето сме започнали", казва Тома.

 

Според италианския статистически институт Молизе е един от регионите с най-бързо изчезващо население. Там живеят около 305 хил. души, като от 2014 г. насам броят им е намалял с около 9 хил. Само през миналата година хората са намалели с 2800 души - починали или преместили се да живеят на други места. Статистиката от 2018 г. показва, че намалението с около 1000 души повече в сравнение с предишни години. През миналата година не е регистрирано нито едно новородено в 9 от градовете на региона.

 

За първи път от 90 години населението на Италия е спаднало до 55 млн. души, сочи още статистиката. За периода 2014 г. -2018 г. броят на италианците е намалял с около 677 хил. души. Според експертите основните причини за това са две: по-малко новородени деца и увеличаващата се миграция на млади хора към други страни от ЕС. През 2018 г. са емигрирали около 157 хил. души.

 

За да се справят с намаляващото население, регионите залагат на различни тактики. На някои места са готови да приемат бежанци, идващи от Либия. На други, основно в южните части, на практика подаряват изоставени къщи, продавайки ги символично за 1 евро. 

 

Източник: Гардиън