Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
В Китай създадоха кръстоска между прасе и маймуна
В Китай създадоха кръстоска между прасе и маймуна
По света
12-07-19
добавено
4775
прегледа

Китайски учени са успели да кръстосат прасе с маймуна, съобщава The Independent. Целта на експеримента е била да се намери нов начин за създаване на човешки органи, които да се използват за трансплантации.

 

Успешният опит е "произвел" два екземпляра-кръстоски, които са живяли в продължение на седмица. Въпреки краткосрочния им живот, учените твърдят, че са открити следи от ДНК на маймуна макак в черния им дроб, гръбнака, сърцето, белия дроб и кожата.

 

Двете животни са създадени от над 4000 ембриона, имплантирани чрез инвитро процедури.

 

Учените ще се опитат да повторят експеримента. Целта този път ще е да бъдат създадени здрави животни с висока концентрация на ДНК от маймуни, като опитите ще продължат до създаването на на животно с преобладаващо такива клетки. Екипът е близо до създаване на функциониращи органи и клетки.

 

Това не е пъврият подобен опит. През 2010 г. екип от университета в Станфорд създаде мишка с панкреас от плъх. Преди две години в Калифорния бе създадено прасе с около 100 хил. човешки клетки.

 

 

Източник: The Independent