<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67981" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мрачна прогн...

В крайна сметка динозаврите са унищожени от астероид, а не от вулкан

01 Юли 2020
0 830

Мистерията на 66 милиона години най-накрая е решена, твърдят изследователи, разкривайки, че огромен астероид е нанесъл убийствен удар за динозаврите, пише The Guardian.

Събитието е довело до заличаване на около 75% от растенията и животните. А самата причина за катастрофата беше тема на горещи дебати от десетилетия насам.

Някои учени казват, че 10-километровият астероид, който се разбил в Земята и създал кратера Чиксулуб, е бил основната причина. Ударът изпратил огромни количества материал, блокиращ слънцето, предизвиквайки продължителен, студен период, който довел до масово опустошение.

Други обаче казват, че вулканичната активност в района на Декан в Индия е бил основният двигател, причиняващ мащабни климатични промени. По-рано е установено, че вулканичните изригвания са довели до други масови изчезвания.

Трети пък предполагат, че и двата фактора са действали заедно, вероятно с астероида като последния „пирон в ковчега“ след дълъг период на нестабилност, причинен от вулканичната активност.

Сега изследователите казват, че са разбрали мистерията, като са моделирали екологичните ефекти на различните възможности.

„Когато създадохме различните сценарии за всички възможни събития, разбрахме, че астероидът е единственото събитие, което може напълно да изкорени местообитанията, които могат да бъдат подходящи за динозаври“, каза д-р Алфио Алесандро Чиаренца, първи автор на изследването от University College London.

Пишейки в бюлетина на Националната академия на науките, Чиаренца и колегите му съобщават как са изградили модели, за да проучат как различните бедствия биха се отразили на климата на планетата и най-вече на местообитанията, в които са живели динозаврите.

Екипът първо разгледал 5% намаление на слънчевата светлина – това, което би се очаквало от серен диоксид и отломки от вулканичните изригвания, блокиращи светлината. Моделът предполага, че това не би довело до изчезване на динозаврите, въпреки че местообитанието им би било намалено поради дългосрочното въздействие върху фактори като температура и валежи. В същото време намаление на слънчевата светлина с 10% или 20%, очаквано от удара на астероида, наистина би опустошило местообитанията на динозаврите и дори да ги унищожи напълно.

„Дори да не е било изригването на вулкани, изчезването е щяло да се случи така или иначе, тъй като ударното събитие е било достатъчно тежко, за да се изкорени местообитанията на динозаврите по целия свят“, водещият автор на изследването.

Екипът твърди, че откритията са свързани с други изследвания, включително изкопаеми доказателства от Декан, че животни, включително динозаври, са оцелели след предишни изригвания с висока интензивност, и открития, които предполагат, че масовото изчезване е внезапно събитие.

Но Чиаренца заяви, че очаква дебатите да продължат, като добави, че привържениците на теорията за вулканизма вероятно ще отхвърлят неговата теория. „Сигурен съм, че тези момчета няма да го приемат лесно“, каза той.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции