<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп се обяв...

В края на изборния ден Тръмп обяви, че е победител и ще иска от Върховния съд да спре броенето

04 Ноември 2020
0 7890

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в реч за победител в изборите, още докато преброяването в няколко ключови щата продължава. Той каза, че ще поиска от Върховния съд да спре броенето на бюлетините, пише Клуб Z.

Изборният ден в САЩ вече приключи, но броенето на бюлетините продължава, защото голяма част от тях са пуснати по пощата заради пандемията. Това може да забави дори с дни обявяването на победителя.

“Отиваме във Върховния съд…”, каза в изявление от Белия дом Тръмп, който се състезава с кандидата на републиканците Джо Байдън. “Що се отнася до мене, смятам, че вече сме спечелили”.

Тръмп се обяви за победител в Twitter и вече намекна за фалшификация на изборите

Данните от броенето до този момент обаче показваха друга картина. Към 9:45 часа българско време днес (2 часа източно стандартно в САЩ) Претендентът на демократите за Белия дом Джо Байдън водеше с 225 на 213 гласа в бъдещата избирателна колегия според Асошиейтед прес, сравнено със съотношение от 192 на 108 час преди полунощ. В същото време “Фокс нюз” отчете резултат от 238 на 213 гласа за Байдън, а Си Ен Ен – 220 на 213 гласа пак за него. Делегатите в Колегията са общо 538. За да победи един от кандидатите, трябва да си осигури подкрепата на 270 от тях.

Си Ен Ен и други медии, с повечето от които действащият президент е на нож, се позоваха на тези числа и на продължаващото броене, за да обявят, че “Тръмп лъжливо обявява победа”. “Тръмп фалшиво обявява победа, след като съперникът му Байдън изразява увереност”, беше заглавието на Ройтерс.

Малко преди изявлението на президента Байдън в кратко обръщение към привържениците си, заяви, че е напът да спечели и ги призова да бъдат търпеливи, докато бъдат преброени всички бюлетини.

Джо Байдън с първо изказване: Убедени сме, че ще спечелим, но резултати ще има най-рано утре сутрин

“Не е моя работа или на Тръмп да определи кой е спечелил. Това прави американският народ”, каза Байдън.

Преди него Тръмп вече беше обявил “голяма победа” на обичайната си трибуна за общуване с публиката – туитър. Но обработката на резултатите продължаваше и ключът към изхода от гласуването оставаше във все още оспорваните щати Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания.

“Ще направя изявление тази нощ. Голяма ПОБЕДА!”, написа Тръмп в Туитър. 

И още:

“Ние сме ГОЛЕМИ, но те се опитват да ОТКРАДНАТ изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Бюлетини не могат да бъдат пускани, след като изборите са приключили!”

От Тwitter веднага маркираха поста на президента като съдържащ подвеждаща информация за изборите в САЩ.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции