<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78897" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Сбърканата" ...

В края на третата седмица ще усетим резултата от мерките срещу Covid-19, според проф. Генчо Начев (видео)

30 Ноември 2020
0 440

“Ако гледаме математическите модели, на третата седмица, на края на третата седмица трябва да има отчетлив резултат от ефекта, който тези мерки са предизвикали”, каза изпълнителният директор на МБАЛ “Света Екатеринa” проф. Генчо Начев в предаването “Тази сутрин” по bTV.

“Аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката”, каза още кардиологът.

Той уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, защото Covid-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето. Проф. Начев допълни, че индиректно вирусът вреди също на сърцето. Той набеляза три механизма, по които коронавирусът уврежда сърцето.

“Този вирус предизвиква повишено тромбообразуване в малките съдове и така като се запушат тези малки съдове на сърцето, храненето му се нарушава и се получава сърдечна недостатъчност”, поясни проф. Начев.

Освен това “този вирус директно поразява миоцитните клетки, което понижава съкратителната способност на сърцето”.

“Всички, които са със сърдечно-съдови заболявания, но не са болни от Covid, трябва да ходят на контролен преглед без да го отлагат, а това отлагане може да затрудни лечението, а и ефектът от лечението е много по-лош”, посъветва сърдечният хирург. Той обяви, че плановите операции в ръководената от него болница са спрени, но при възникване на “отложена спешност”, пациентите се оперират.

Почина светилото в кардиологията проф. Александър Чирков

Генчо Начев отдаде почит и на наскоро починалия проф. Александър Чиркoв, когото той посочи освен като учител в професията и като учител в живот, наричайки го “фантастична личност”.

Източник: bTV,“Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции