<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81101" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко струва ...

В Пекин се редят на опашка за ваксиниране

06 Януари 2021
0 233

Китайският телевизионен канал CCTV тези дни показва кадри с дълги опашки от чакащи хора пред здравните центрове в Пекин. Първо попълват формуляр, после им се мери температурата, а накрая им инжектират ваксината пише Дойче веле.

Първо активната част от населението

От официалното одобрение на китайската ваксина на Sinopharm през миналата седмица досега за няколко дни само в Пекин вече са ваксинирани над 73 000 души срещу Covid-19. За разлика от Германия, там ваксинират първо не най-възрастните, а хората между 18 и 59 години. С приоритет се ползват онези групи от населението, които работят в рискови сфери.

„Например хора, които работят със замразени хранителни продукти или служителите в здравните служби, митничарите, продавачите в магазините и шофьорите. Рискът те да се заразят със смъртоносния вирус е по-висок, отколкото за останалата част от населението“, казва представителка на държавната здравна комисия.

Китай: вирусът е внесен със замразени храни

Международните експерти обаче все по-често изразяват съмнение относно твърденията на Китай, че вирусът бил внесен в страната чрез дълбоко замразени храни от чужбина. По китайската държавна телевизия тази официална версия не се подлага на съмнение.

“Работя в хранително-вкусовата промишленост и затова бях много загрижена, но сега се радвам, че имам щастието да съм сред първите, които получават ваксината. Така се чувствам сигурна“, казва Ся Донгдонг, която работи в един склад за замразени храни.

В Пекин се редят на опашка за ваксиниране

Приложение следи кой се ваксинира

Ваксинирането в Китай не е задължително, но се знае, че Пекин следи ваксинациите и по електронен път. „Нашите платформи за ваксиниране са свързани с електронното приложение за смартфони, в което са регистрирани всички заразени, така че между тях се осъществява обмен на данни“, казва Гао Сяоджун от Здравната комисия в Пекин. Това означава, че компютърното приложение регистрира и всеки, който вече е получил първата доза ваксина. След втората имунизация там се появява съобщение, че ваксинацията е завършена.

Компютърното приложение на смартфона служи като пропуск на много места – при посещения в ресторанти, в магазини или при пътувания. Дали някой е ваксиниран или не – властите вече много по-лесно ще могат да го проследяват.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции