<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87918" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ след отк...

В препирни и закачки парламентът прие мораториум върху решения на кабинета “Борисов 3” (видео)

22 Април 2021
0 3028

След двучасов спор парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а оставалите 151 депутати от всички партии гласуваха “за”.

Забраната за действия на Министерския съвет и министерствата касае възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания на подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Мораториумът, който се подкрепя от всички освен ГЕРБ, въпреки съмнения за неговата конституционност, предизвика препирни между БСП и останалите. Според Корнелия Нинова останалите партии забавили мораториума в спор “Кой да води бащина дружина”, като решили, че опонент е БСП, а не ГЕРБ. Заради това имало назначения на второто ниво на властта, което всъщност правило избори. Тя цитира сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.

Председателят на групата на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова каза, че мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията. Тя обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на “калинки”.

По-късно от парламентарната трибуна министърът в оставка Теменужка Петкова обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Корнелия Нинова призова новите партии в парламента да застанат срещу “тайно решение на кабинета Борисов” (видео)

Накрая колегата ѝ Арман Бабикян каза, че не е нужно депутатите да си играят на “Кой е по-голям опозиционер”. Според Явор Божанков от БСП не е нужен спор дали “мораториумът ни е по-добър от мораториума ви”.

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че мораториумът е противоконституционен. Освен това призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ ще върне мандата.

“Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?”. Този въпрос зададе депутатът от БСП Стоян Мирчев на Йордан Цонев от ДПС по повод последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация.

Въпросът дойде след изказване на Цонев, че ДПС подкрепя мораториума, но има съмнения за конституционността на спирането на назначенията. “Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула”, отвърна Цонев.

Народното събрание ще проверява управлението на Борисов и Орешарски

От трибуната Корнелия Нинова обяви, че Йордан Цонев ѝ казал пред ръководството на БСП в петък:

“Оттегли това предложение за мораториума, другата седмица ще те подкрепим, че има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове. Тя му отвърнала: “Кой си ти, че да казваш какво ще прави БСП?”.

В отговор Йордан Цонев обяви, че не е произнасял такива думи. Той каза, че е казал, че решението, написано в такъв вид от БСП, би затруднило служебен кабинет.

Източник: Дневник

Видео: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции