Следва: Скандал в пол...

В Сливен и Казанлък също въвеждат пропускателен режим за квартали с ромско население

19 Март 2020
0 1751

Общините Сливен и Казанлък въведоха пропускателен режим за квартали с ромско население, пише “Свободна Европа”. Става въпрос за сливенския квартал „Надежда“, в който живеят 25 хил. души, както и за казанлъшкия „Кармен“.

В сряда подобен режим беше въведен в ромския квартал “Шести” в град Нова Загора. Повече за мерките и ограниченията, които кметът установи там, можете да си припомните от видеото горе.

В Нова загора въвеждат вечерен час и КПП за ромската махала (видео)

„В град Сливен с оглед преустановяване на струпването и движението на големи групи хора от посока от и за кв. „Надежда“, се въвежда пропускателен режим за живущите в квартала“, пише в заповедта на кмета на общината Стефан Радев.

„Жителите от квартал „Надежда“ ще бъдат уведомявани за мерките, като това ще се случва на български и „майчин език“ с оглед обстоятелството, че в кв. „Надежда“, гр. Сливен, е възможно да живеят граждани, които по-лесно биха разбрали за въведените противоепидемични мерки на майчин език“, става ясно още от заповедта.

Отправен е и апел към гражданите да уведомяват компетентните органи за лица, които пристигат от рискови държави.

В казанлъшкия квартал „Кармен“ влизането ще бъде извършвано само от една улица в западната му част, където по 24 часа дежурства ще дават служители на МВР.

От общината аргументират въвеждането на мярката с цел „максималното ограничаване на движението на лица от други населени места, които нямат регистрация в Казанлък“.

По подобие на Сливен и Нова Загора медиатори ще разгласяват с мегафон мерките, взети срещу разпространението на Covid-19.

„Нямаме информация да се заграждат цели квартали. Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина. Истинско предизвикателство е да им се наложи карантина.

Там органите на МВР имат много работа, но това не е свързано с дискриминация или по-специално отношение. Там са ангажирани 200 медиатори, за да може да се разясни на съответните общности какво е карантина и как да се спазва тя“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг изявление на Националния кризисен щаб.

Изтончик: “Свободна Европа”

Видео: bTV Новините

Снимка: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции