<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84381" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 151 души у нас ...

В Япония назначиха “министър на самотата” след рекорден ръст на самоубийствата по време на пандемията

24 Февруари 2021
2 698

Премиерът на Япония Йошихиде Суга представи ръководителят на новооткритото “Министерство на самотата” Тетсуши Сакамото, чиято задача е да се справи с ръста на самоубийствата в страната, съобщава JapanTimes.

През 2020-та в Япония отбелязаха печален рекорд в броя на хората, отнели сами живота си, за последните 11 години.

Защо в Япония се самоубиват толкова много хора?

Тетсуши Сакамото вече оглавява служба, заета с демографията и съживяването на регионалната икономика, но от този месец ще се бори и със самотата и изолацията на гражданите на страната на изгряващото слънце.

Броят на самоубийствата в страната се покачи през 2020 година за първи път от 11 години насам и засегна главно жените и младите хора, по данни на Националната агенция. 20 919 души са отнели живота си през изминалата година или със 759 повече от предходната. Също така статистиката отчита, че самоубийствата през октомври са надвишили общия брой на починалите от Covid-19 за периода от началото на пандемията до същия месец.

В Япония окосиха 100 000 лалета, за да ограничат публичните събирания заради пандемията (снимки)

Снимка: Unsplash/Юта Мицушима

Премиерът Суга е изразил опасения, че “все повече жени се чувстват самотни и склонни към самоубийство” и е инструктирал новоназначения министър да предприеме широки мерки срещу самоизолацията в обществото. Суга подчертава също, че продължаващата пандемия е драматичен фактор за повишението, поради факта, че възрастните хора са затворени по домовете си, а младите ученици и студенти не могат да посещават часовете си присъствено.

Снимка: Unsplash/Алекс Накт

Източник: JapanTimes

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции