<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64410" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Белгия: най-с...

Ген. Мутафчийски: За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени (видео)

19 Май 2020
1 6304

Днес за първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени с Covid-19 хора, съобщи на брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Изявлението му идва, след като тази сутрин стана ясно, че новите заразени с коронавирус у нас са 24, с което общият брой на инфекциите достигна 2259. В същото време 646 е общият брой на излекуваните, новите случаи на излекувани за вчера са 34.

24 са новите случаи на коронавирус у нас, продължава тенденцията на спад (видео)

„Ключовата дума при охлабването на мерките е да се преценяват рисковете много внимателно и всяка една мярка да е премерен риск. Това се случва постепенно и след внимателно обсъждане на ситуацията“, каза още Мутафчийски.

И добави: „Не трябва да се забравя, че каквито и да са мерките, които се охлабват, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила – как да се живее в тези нови условия, защото ние изхождаме от презумцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и че тя е смъртоносна. Това е нещо, върху което ние разсъждаваме и сме работили с тези принципи. Така са и всички държави, включително и международни авторитетни организации“.

По думите на специалиста, нарушаванията на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникването на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек.

Миролюба Бенатова вбеси генерал Мутафчийски (видео)

В този дух е и нотата на НАТО – да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар, допълни ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, основната философия в писмото, изпратено от Алианса до България е, че всички военни здравни служби трябва да поддържат готовност и да поемат втори удар за контингентите, които обслужват.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции