<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82482" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Случаите на Co...

Ген. Мутафчийски: След две години вирусът няма да е същият, трябва да се ваксинираме бързо (видео)

27 Януари 2021
0 5189

“Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини”. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ – по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество“, обясни Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар, той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на „Пфайзер“.

Ген. Мутафчийски получи втората си доза ваксина: Ще имунизираме до 22:00 часа, ако трябва! (видео)

Ген. Мутафчийски: След две години вирусът няма да е същият, трябва да се ваксинираме бързо (видео)

„Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи“, обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на „Пфайзер“, вече седми месец имат имунитет. На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни.

„Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат“, допълни Мутафчийски.

„Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции