<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=61430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: У нас вече 62 д...

Ген. Мутафчийски ще поиска задължително носене на маски (видео)

11 Април 2020
0 770

Началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви в ефира на БНТ, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън.

“Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни”, каза той.

Докато до преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, сега сме на път сами да провалим всичко, предупреди генералът. Той обясни, че са се появили много хора, които са отправяли грешни послания.

По думите му, няма единност в обществото.

Според него досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процента на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

“При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави, кой да бъде интубиран и кой – не”, добави още генералът. Според Мутафчийски такива неща в цивилния живот не бива да се случват и именно това е била целта на взетите мерки.

Тестовете със сигурност няма да решат проблема, смята Мутафчийски. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече вървят научни съобщения за резаразяване на хора, изградили имунитет.

Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време. Топлото и влажно време не му влияят съществено.

С PCR тестовете трябва да се намерят болните хора, на първа линия сега, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болницата. След като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

Според него ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключение. С напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, по неговите думи, би трябвало да се предложат по-строги мерки.

“Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора”, каза Мутафчийски.

Той обяви заяви, че ще предложи това на правителството.

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции