<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сблъсъци и аг...

ГЕРБ излязоха с позиция за сблъсъците и атаките срещу журналисти по време на конференцията днес

05 Август 2020
0 9015

До ескалация на напрежението се стигна днес в столичния “Тех Парк” между протестиращи и маскирани млади мъже по време на националната конференция на ГЕРБ. Час след края ѝ от управляващите излязоха с официална позиция по случая, с която се разграничиха от действията на младежите, наричайки ги “провокатори”. Видео от част от саморазправите може да видите горе.

“ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани”, се казва в позицията.

По-рано няколко демонстранти са стигнали в периметъра на конференцията. Един от тях е опитал да се качи на сцената по време на изявлението на премиера, но е бил спрян и изведен. След 10-15 минутна игра на котка и мишка протестиращите, които бяха стигнали на метри от конференцията, бяха спрени от 3 реда плътен полицейски кордон, след което се изтеглиха. Някои от участниците в акцията се оплакаха, че срещу тях е упражнено насилие.

В същото време в пространството, до което бяха допускани активистите на партията, започна бой. Встрани от публиката беше изведен мъж, а по-късно се стигна и до размяна на юмруци. Към момента няма информация как се е стигнало до инцидента.

Междувременно стана ясно, че речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ е била прекъсната от млад мъж, който извикал: “Браво Бойко, набий го на простите кърджалийски п*тки”. Човекът извикал на няколко пъти това, преди да бъде изведен от хората на ГЕРБ.

Той твърди, че е бил ударен в корема с крак и влачен за косата от стоящите наблизо хора на събранието, но след като се е намесила полицията всичко се е успокоило.

Физически посегателства имаше и над журналисти. Видео, разпространено от Генка Шикерова показа как колежката ѝ от “Свободна Европа” Полина Паунова е обиждана и телефонът ѝ е взиман от ръцете от маскиран мъж и хвърлян настрани.

Сблъсъци и агресия срещу журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ (видео)

В позицията на управляващите се казва още, че “бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от “София Тех Парк”.

Снимки: БулФото

Видео: Facebook/Daniel Chutrov

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пепа Илиева

    06 Август 2020

    ГЕРБ са се разграничили от действията на тези "провокатори". Говорил ли е ГЕРБ обаче за това, те да бъдат арестувани, съдени и осъдени?

Реакции